Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt namn på vårdcentral

Annons

Både Saxnäs och Mora Norets vårdcentral har bytt namn efter det nyligen ingångna "äktenskapet". Mora vårdcentral på lasarettet är det nya namnet på Moras numera enda vårdcentral.

Sedan en kort tid tillbaka är de på plats under samma tak vid lasarettet, personalen som tidigare arbetade på varsin vårdcentral, men numera är arbetskamrater på plan 8.

- Inom tre-fem år kommer vi att flytta ner till entréplanet och permanenta lokaler där, berättar Sören Kerslow, verksamhetschef för primärvården i Mora.

Det har inte varit någon lätt process som lett fram till sammanslagningen av vårdcentralerna.

- Det var de ekonomiska underskotten inom primärvården i Mora som tvingade oss att spara tio miljoner kronor på 1,5-2 år, berättar Sören Kerslow. Ekonomerna sade att det enda möjliga sättet var att spara på hyreskostnader och personal. Om två vårdcentraler blir en hoppas vi få en effektivare vårdcentral fast i mindre kostym.

- All personal har varit med under ett halvår och arbetat fram processen i processgrupper, där det vänts på alla stenar. Det här var den minst onda lösningen, men det är med sorg som personalen lämnat en vacker vårdcentral. Alternativet hade dock varit att vi haft två vårdcentraler, där ingen varit fullt bemannad.

Moras enda vårdcentral bemannas idag av cirka 55,5 tjänster, vilket är drygt 15 färre tjänster, jämfört med vad de båda vårdcentralerna tidigare hade.

- Det innebär en besparing på 6,2 miljoner kronor plus en hyresminskning på 2,2 miljoner kronor, berättar Sören Kerslow, som hoppas kunna klara en budget i balans.

Trots neddragningen av tjänster har ingen person sagts upp.

- De har antingen fått garantipension eller placerats om inom närsjukvårdsområdet.

När det blev känt att Saxnäs vårdcentral skulle slås ihop med Mora Norets, protesterade bland annat undersköterskorna inom hemsjukvården.

Just inom hemsjukvården har allmänheten nu kunnat märka neddragningen av åtta underskötersketjänster. Undersköterskor som tidigare åkte hem till patienter för att ge insulin, göra omläggningar eller ta prover.

- Nu får patienterna resa hit i stället. Likaså har vi minskat lite på distriktssköterskemottagningen, vilket innebär sämre tillgänglighet. Vi har fått prioritera hårt och kommer att fortsätta prioritera hårt, berättar Sören Kerslow.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons