Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt museum vid gruvan

Annons

Marie Lennestig är föreståndare för Mentalvårdsmuseet i Säter. Hon har också landstingets uppdrag att belysa länets medicinska historia.

- Genom den kan man lyfta fram människor och hur de levde.

Ämnet är ju hur stort som helst, men det finns en naturlig början vid Kopparberget i Falun där första akutsjukhuset låg, säger Marie Lennestig.

Tanken är att hennes tjänst ska delas mellan museet i Säter och det i Falun. Stiftelsen Stora Kopparberget har ställt ett hus till förfogande intill restaurangen Geschwornergården. Huset var tidigare bostad och man har nu bett om bygglov för att använda det till museum.

Utställningsytan blir bara omkring 100 kvadratmeter, men där kan mycket rymmas. Marie Lennestig talar om att anknyta till arbetsmiljöfrågor och arbetsskador, till Linné och hans resor och andra lokala storheter som varit viktiga för medicinska landvinningar.

Första utställningen blir någon gång nästa år och då handlar det om pionjärvården. Första akutsjukhuset brukar dateras till 1695. Folk slet ont i gruvan och bergsmännen som ändå räknade arbetskraften som värdefull anställde en fältskär som skulle plåstra om akutfallen. Det handlade mest om sårvård och kirurgiska ingrepp som amputationer. Infektioner och invärtes sjukdomar kunde man inte göra mycket åt.

Marie Lennestig hänvisar till Johan Ponténs bok från 1973 "Från kronobarberare till företagsläkare". Pontén har grundforskat i Storas arkiv och hittat en hel del material.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons