Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt museum aktuellt

Annons

Han är till vardags intendent på Örebro läns museum och nu tycker han att Malung bör ta tillvara möjligheten att skapa ett nytt unikt museum,.

Johansson skriver till kommunstyrelsen i Malung om sin idé. Han har en vision om ett museum som inte bara ska visa historia utan ett museum som är aktivt i samtiden.

Ett bra Skinnarmuseum skulle medverka till att ställa Malungs kommun i spetsen, dels för skildringen av den historiska skinnhanteringen och dels för det moderna utvecklandet av skinndesign och skinnprodukter. Detta är en roll som Malungs kommun vinner på att ha, av historiska skäl liksom av arbetsmarknads - och turismskäl, skriver Johansson.

Malungs kommun förknippas med skinn och skinnproduktion. Det är något som de flesta människor i Sverige vet om och det ger kommunen en identitet. Ett Skinnarmuseum förstärker historiska band för kommunens innevånare och ger ett värdefullt kulturhistoriskt besöksmål för turister, skriver Johansson.

Hans Johansson tänker sig att Skinnarmuseet ska ha en basutställning som skildrar Malungs skinnhantering från hantverk till industri.

Johansson anser att de skinnhistoriska föremål som kommunen fick efter Eric Jers, som samlat i årtionden till ett eget museum, är en fantastisk grund för utställning och en växande samling.

Han anser vidare att museet ska bedriva en aktiv verksamhet. Exempelvis tillfälliga utställningar som visar de skickligaste konsthantverkarnas produkter, både svenskt och internationellt, samt designertävlingar, sommarkurser och en akademi som knyter samman olika skinnaktörer i Sverige. Föreläsningar, helgkurser och demonstrationer skulle kunna vara andra aktiviteter.

- Museet bör i sin verksamhet samverka med och vara ett nav för olika aktörer som Riksskinnskolan, Skinnfolket, folkhög- skolan, hembygdsföreningen, studieförbunden, Dalarnas museum, konst- och designskolor med flera.

I förlängningen ser Johansson att Skinnarmuseet skulle komma att fungera som ett kommunmuseum, som med tiden kan utvecklas med andra sidor av bygdens historia - till exempel arbetsvandringar, skogsarbete, flottningen, milningen, fäbodkulturen, finninvandringen, folkmusiken. Här skulle även det lokalhistoriska arkivet vara placerat.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons