Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt modernt äldreboende invigdes

Annons

Olga Alm, som är den som bott längst tid på Älvdalens sjukhem, fick den stora äran att, tillsammans med äldreboendets chef Gunnel Olmats och socialnämndens ordförande Gunnar Barke klippa av det blågula bandet och officiellt inviga nybygget.

- I dessa bistra tider, när tidningar och andra medier fylls av svarta rubriker om neddragningar och nedläggningar, känns det extra bra att visa att Älvdalen satsar på att få en modern äldrevård, sade Gunnar Barke i sitt tal.

Socialchefen Monica Schröder berättade att personalen till det nya äldreboendet har handplockats, att samtliga har fått eller ska få den modernaste utbildning i demensvård och att samtliga från början har utbildning som undersköterska.

Hon berättade också att personalen varit delaktig i planeringen av det nya äldreboendet och att Högskolan Dalarna varit inblandad genom Eva Lundgren från Äldreforum som följt om- och tillbyggnaden i Älvdalen ur de boendes och de anställdas synvinkel.

- En sak som slog mig när jag kom hit var lugnet som råder här. Kanske beror det på älvdalskan, sade hon. De boendes aptit, personalens respekt för de äldre och det goda humöret var andra saker, som hon upptäckt när hon nu följt personal och boende under nästan ett års tid. Eva Lundgrens studier av Furuvägens äldreboende kommer att bli en doktorsavhandling med tiden.

Invigningen skedde i ett härligt sommarväder, med några enstaka tunga regndroppar som dock var för få för att få in boende, personal och gäster från den inbyggda uteplatsen på Furuvägens äldreboende. Dragspelsklubben spelade, tal hölls och alla bjöds på kaffe.

Totalt innehåller Furuvägens Äldreboende 24 lägenheter för boende och åtta lägenheter för kortare boende vid avlastning av anhöriga som vårdar sina äldre i hemmet. Bemanningen består av 32 helårstjänster, fördelat på 40 personer. Socialnämnden beslutade på onsdagen att skjuta till ytterligare en miljon kronor, vilket betyder 3,75 tjänster ytterligare. Totala driftskostnaden för kommunen är beräknad till 17,5 miljoner kronor per år.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons