Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt ljud i missionskyrkan

Annons

Det blir nytt ljud i Orsa missionskyrka på söndag, då församlingens nya orgel invigs. Ut åkte den gamla pneumatiska piporgeln och in kom en modern digital kyrkorgel.

För kyrkobesökarna är det ingen omedelbar skillnad. Spelbordet står där det alltid har stått och få, om någon, tänker på att det är något smidigare.

Fonden av stora orgelpipor är orörd, bakom dem finns högtalarna. Så fiffigt installerade är de att tonerna tycks komma ur de olika piporna.

Piano-Nisse Klockar har levererat orglar med modern teknik sedan 1950-talet och har levt med den utveckling som de har genomgått.

- Numera är tonerna inspelade från högklassiga piporglar och därefter digitaliserade. En digital orgel står därför inte en klassisk kyrkorgel efter rent ljudmässigt. Missionskyrkans nya har till och med ett mustigare ljud än den gamla, konstaterar han.

- Den är billigare. Skulle missionsförsamlingen ha installerat en ny orgel med gammal teknik hade den kostat två, tre miljoner kronor. Den digitala ligger i 100 000-kronorsklassen.

- Den är enkel att intonera och stämma. Det gör man med hjälp av en dator och ett program. Det går på ett ögonblick att rätta till en felaktig ton eller ljudnivå.

För Piano-Nisse och hans kollega Lars Ståhle, från Alingsås, är kanske en annan skilland mest betydelsefull. Det gamla spelbordet med sina luftkanaler av bly väger ett halvt ton, den nya en bråkdel. Installationen tog ett par dagar. Att sätta in en ny piporgel skulle ta veckor, kanske månader, i anspråk.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons