Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt landskap i politiken

Annons

Regeringens nya, säkerhetspolitiska doktrin stöds av moderaterna, kristdemokraterna och centern. En betryggande majoritet. Låt vara att de fyra partierna fortfarande är aningen oense om doktrinens rätta uttolkning. Själva luddigheten har möjliggjort den välgörande samstämmigheten. Distinkt entydiga proklamationer däremot, kan vara rent förödande i politiken. Nu kan vart och ett av de fyra partierna någorlunda tolka aktstycket i enlighet med de egna medlemmarnas och väljarnas önskemål.

Vänsterpartiets rosenrasande indignation var inte att ta miste på i går. Ej heller miljöpartiets, som i hård konkurrens om vänsterväljarna slåss för sin existens efter flera för maskrosorna alarmerande opinionsmätningar.

Den socialdemokratiska regeringen bygger således sin utrikes- och säkerhetspolitik på en bred uppgörelse med det näst största partiet - moderaterna - samt kristdemokraterna och centern. Sådant skapar stabilitet och inger omvärlden förtroende.

Att vänsterpartiet och miljöpartiet effektivt isoleras är naturligtvis förträffligt. Riksdagens båda EU-fientliga partier är högst dubiösa samarbetspartners för en regering, som tror starkt på både EU och EMU. Rosenrasande vänsterprofeter ropar nu ut sin förtvivlan över att s-regeringen "försvårar alla former av samarbete mellan vänsterpartiet och socialdemokraterna."

FK:s politiska redaktion instämmer i Sydsvenska Dagbladets (oberoende liberal) lika korta som kärnfulla ledarkommentar över fenomenet:

- Kan det bli bättre!

Göran Perssons mittenpolitiska regeringslinje möjliggör således breda uppgörelser med borgerliga partier - och ultravänsterns marginalisering. Många borgerliga väljare är mycket nöjda med en sådan tingens ordning och redo att acceptera - i åtskilliga fall preferera - en sådan tingens ordning även efter valet framför en genuint borgerlig regering. Ingen av de borgerliga partiledarna förefaller för närvarande kapabel att konkurrera med Perssons i fråga om kraftfullt politiskt ledarskap.

Tidigare, framförallt under den hårda besparingspolitikens tid, riskerade socialdemokraterna att förlora stora grupper missnöjda s-väljare till vänsterpartiet. Den trenden tycks ha vänt. Nu strömmar dessa väljare tillbaka till SAP - trots regeringens "borgerliga" politik. Om trenden håller i sig finns goda förutsättningar för en ny era, där Göran Persson framgångsrikt regerar vidare med flera borgerliga partiers stöd, samtidigt som oppositionsrollen anförtros vänsterpartister och miljöpartister på vänsterkanten och så förstås folkpartiet på sin kant.

Ett inte helt oävet scenario efter alla år av vänsterberoende för regeringens del.

Mer läsning

Annons