Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt kraftvärmeverk planeras på Ingarvet

Annons

Falu energi och vatten har länge vetat om att kapaciteten måste ökas för fjärrvärmeproduktionen. Den kraftiga utbyggnad av fjärrvärmen som hittills gjorts har medfört att man börjar nå taket och utbyggnadstakten har strypts.

Arbetet med att öka kapaciteten är nu i full gång. Ansökningarna om att få bygga ut Västermalmsverket på Ingarvet är inlämnade.

Men vad man ska bygga har länge varit osäkert. Alternativen har varit en traditionell fliseldad hetvattenpanna eller ett kraftvärmeverk till som även producerar el. Den förra kostar cirka 150 miljoner kronor att bygga och den senare cirka 250 miljoner kronor.

- Vi kommer att titta på båda alternativen. Men det finns mycket som tyder på att elpriserna kommer att gå upp och då är det en fördel att ha ett kraftvärmeverk till, säger Falu energi och vattens vd Bengt Gustavsson.

I år räknar han med att kunna sälja el för 19 miljoner kronor från det kraftvärmeverk bolaget har. Det ger bolaget mellan sju och åtta miljoner kronor netto i intäkter.

I går diskuterade bolagets styrelse de olika utbyggnadsalternativen och det mesta lutar åt att man kommer att välja ett kraftvärmeverk om inget oförutsett inträffar. Styrelsen beslutade att begära in anbud på både ett sådant och en traditionell panncentral.

I september räknar styrelsen med att kunna fatta beslut om vilken typ av anläggning det blir och vem som får bygga den.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons