Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt kommunalt sparkrav

Annons

Ludvika kommuns ekonomi ser allt annat än ljus ut:

- Nu ligger vi ännu sämre till jämfört med förra budgetuppföljningen, 24 miljoner sämre än budget eller 2,7 miljoner sämre än den förra helårsprognosen i maj, konstaterar Maria Pettersson, s, som nu signalerar ytterligare ett sparbeting i årets budget på en procent, eller sammanlagt 10 miljoner kronor.

- Denna besparing i budgeten måste sparas in i år. Det är viktigt så att vi går in i nästa år med rätt utgångsläge. Detta måste alltså sparas in innan det sparbeting på en, två eller tre procent som nämnderna är ålagda att redovisa för 2004, säger Pettersson.

Det är minskade skatteintäkter motsvarande 375 kronor per innevånare som lett till det nya sparkravet.

- Nu krävs budgetdiciplin och våra tjänstemän måste lära sig ett nytt tänkande. De har nu ett tak och har de flera olika konton så tvingas de nu att ta från ett annat konto för att betala underskott på ett annat.

Bland de nya smällar kommunen gått på är att byggnadsnämnden efter rättslig prövning fått ett momsavdrag underkänt vilket kostar en miljon.

Kommunstyrelsens kostnader skenar med ett minus på 2,2 miljoner där näringslivsenheten har gått back på turistprojekt och så kostar politikerna för mycket:

- Vi beslutade om nya politikerarvoden och det är mitt arvode och vänsterns insynspost som sägs vara de stora överdragen. Insynsposten köper jag för det är en nyinrättad tjänst men inte att jag skulle kosta mer. Jag har ju inte gått utan ersättning de senaste fyra åren, säger Pettersson.

Ett annat överdrag står kultur och fritidsnämnden för där ett nytt datasystem blev dyrare än vad som var tänkt.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons