Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt kommunalt bolag

Annons

De kommunaltekniska verksamheterna framtida utveckling har varit föremål för en utredning. Och den ger olika möjligheter till vägval.

En är att låta allt förbli som det är idag och det är en fullt tänkbar lösning eftersom gatukontoret fungerar väl som det är.

En annan lösning är att de taxefinansierade verksamheterna va och renhållningen går samman med el och fjärrvärme i ett gemensamt nytt kommunalt bolag. Dit förs också hela anläggningsavdelningen förutom fem man som går över till gata/trafik- och parkavdelningen.

Dessa verksamheter är enda som inte passar in i bolaget.

Det finns två förslag på vad man kan göra med dem. Det ena är att de slås samman med stadsbyggnadskontoret som de redan idag har visst samarbete med i stadsplaneringsfrågor.

Nackdelen med det alternativet är att stadsbyggnadskontoret riskerar att bli så stort att gata/trafik och parks specifika frågor riskerar att komma i skymundan.

Ett annat alternativ är att låta gata/trafik och park bilda en egen förvaltning med egen styrelse.

Förra veckan diskuterade tekniska styrelsen de olika alternativen. Den beslutade nästan enigt att förorda att va och renhållning går in i ett nytt bolag.

Vad gäller gata/trafik och park anser styrelsen att de verksamheterna mår bäst av att få bilda en egen förvaltning med en egen styrelse.

Den ena som var emot hela idéen var Jan Lindholm, mp. En av orsakerna var att han var rädd för att den nya förvaltningen får en så liten styrelse att ett litet parti som miljöpartiet blir utan representation.

Men styrelsen Bo Jönsson är mycket nöjd med beslutet. Det öppnar nya vägar för ett vidgat samarbete med Borlänge.

När den frågan tidigare utreddes stöp den bland annat på att de båda kommunernas organisationer såg så olika ut. Borlänge hade redan all sin tekniska verksamhet i bolagsform medan Faluns låg under traditionell kommunal förvaltning.

Nu ser han att samarbetet och eventuellt ett större gemensamt bolag för båda kommunerna lättare kan genomföras om man så vill.

Mer läsning

Annons