Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt kök för 800 000

Annons

- Det nuvarande systemet med fyra mottagningskök infördes för cirka tio år sedan. Dessförinnan fanns det två kök på Biskopsgården.

- Det är det gamla köket på första våningen som vi öppnar på nytt. Men det krävs en rejäl ombyggnad och inköp av köksutrustning. Kostnaden beräknas till cirka 800 000 kronor.

Det säger Rigmor Hedlund, områdeschef i kommunen med ansvar för omsorgen av äldre och handikappade.

Ombyggnaden kommer att göras av Landstingsfastigheter som äger Biskopsgården (gamla långvården vid lasarettet). Kommunen får sedan betala högre hyra, hur mycket högre hyran blir är ännu inte klart.

Enligt Rigmor Hedlund räknar man med att det krävs 1,5 heltidstjänster som enbart kommer att arbeta i det nya köket. Om denna personal ska hämtas från den befintliga styrkan på Biskopsgården eller om det blir nyanställningar är ännu inte bestämt.

- Dala Måltidsservice (före detta VB-kök) kör ut maten till det nya köket. Där kommer mat som kött, sås och fisk att värmas upp. I köket ska det kokas potatis och grönsaker göras i ordning.

Från köket transporteras maten sedan ut till de fyra "avdelningarna" på Biskopsgården. 58 boende får plats på äldrehemmet och enligt Rigmor Hedlund är det fullbelagt. Personalen uppgår till 48,94 heltidstjänster.

- De små mottagningsköken blir förstås kvar. De kommer att användas i samband med att frukostmålen ska göras i ordning, upplyser Hedlund.

Vid inspektionerna i höstas häpnade livsmedelsinspektören Thommy Falk över att vårdpersonalen också hade till uppgift att arbeta i köken.

- Det betyder att personal går emellan kök och vårduppgifter. De kanske har hjälpt någon patient med diarré, sedan tar de på sig ett förkläde och går in i köket, konstaterade Falk i en NLT-intervju den 18 december.

Han ifrågasatte också att köken är öppna vilket innebär att de boende när som helst kan gå in i köken. De boende måste också passera köken på väg till matsalen.

Men där Thommy Falk befarade problem med hygienen, såg vård- och omsorgs chef, Nils Nyström, möjligheter för de äldre att delta i verksamheten.

- Maten är en vital del i de äldres vardag. Att inte tillåta personal och äldre i köken vore fel, sade Nyström till NLT den 18 januari.

Thommy Falk kunde trösta sig med att han fick uppbackning av personalen på Biskopsgården. Den hade i åratal krävt särskild kökspersonal, krav som avvisats av Nils Nyström bland annat med hänvisning till ekonomin.

Nu väljer alltså vård- och omsorg att falla till föga. Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott beslutade i onsdags att förorda förslaget om ombyggnad av ett av de gamla köken. Det definitiva beslutet tas av nämnden inom de närmaste veckorna och sedan kan ombyggnaden börja.

- Jag hoppas att det nya köket kan tas i drift till hösten, säger Rigmor Hedlund.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons