Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt jätteras för ABB på börsen

Annons

Gårdagens ras anses bero på att flera investmentbanker sänkt värderingen av ABB.

UBS Warburg sänkte riktkursen för ABB från 15 till 7 schweizerfranc. Den noterade därefter nytt bottenrekord på 5,40 schweizerfranc i Zürich.

Nyhetsbyrån Bloomberg hänvisar till att UBS anser att ABB inte har tillräckligt med pengar att betala tillbaka sina korta lån på omkring 4 miljarder dollar under första halvåret 2003. ABB spås också få svårt att nå uppsatta mål i år.

Det är alltså ännu en gång rädslan för likviditetskris som styr värderingen av ABB. Den så kallade marknaden kräver att ABB säljer av delar och betalar sina lån.

Merrill Lynch bedömer att ABB tvingas sälja utan att få några realisationsvinster på finansdelen.

Dagens Industri spår att börsraset också kommer att slå hårt mot ABB:s avsättningar för pensioner. Vid kommande årsskifte kan ABB få ett underskott på uppemot 15 miljarder kronor i sina pensionsåtaganden.

Tidningen uppger att ABB beräknat sina pensionsåtaganden till 60 miljarder kronor i balansräkningen och att 35 procent varit placerat i aktier. Därtill kommer ett underskott i avsättningarna till hälsovård för tidigare anställda. Vid årsskiftet var den summan uppe i 4,1 miljarder kronor.

Men sedan denna redovisning har aktiemarknaden rasat.

Mer läsning

Annons