Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt jaktbrott?

Annons

Sedan tidigare pågår en annan förundersökning mot Tage Collberg. Där handlar det om jakthäleri, grovt brott. Rovdjursdebattören misstänks ha haft delar av tjuvskjutna vargar i sin ägo.

I båda fallen har förundersökningarna startat efter inslag i SVT:s Uppdrag granskning. Programmakarna anser sig ha fått bevis för jaktbrotten när de filmat med dold kamera.

I veckans program tog Uppdrag granskning upp den illegala jakten på lodjur. Naturvårdsverket stoppade i vintras skyddjakten på lo, på grund av den oroande utveckligen för lodjursstammen. Ett beslut som fick mycket kritik.

Så här lät det i Uppdrag gransknings reportage:

Tage Collberg (inför dold kamera): Jag var ute och jagade i dag. Jag har ju beagle, jagar ju småvilt. Han kom ju med en älgko och kalv bara, det finns ju inga rådjur. Vi har lodjur däruppe. Fan. Vi skjuter de som fan. Jag sköt ju ett officiellt i höstas som jag stoppade upp. Annars så håller vi efter dem. Vi måste göra det... vi har ingenting kvar annars. Jag är ju gammal polis...de tror ju aldrig jag sysslar med sånt.

Tage Colberg visar även upp en lofälla för SVT:s smygfilmande medhjälpare, när de båda är ute på jakt.

SVT: Där har du satt den ja.

Collberg: Lodjuret går alltid här.

SVT: Vad har du för godsaker här som han vill ha?

Collberg: Solrosfrön så råttor går in. Sen ligger det kött.

SVT: Hur lång tid går det mellan att kommer någon i?

Collberg: Vi kan få en i morgon...får se hur det går. Vi har en annan fälla nere vid sjön som vi tagit en del i.

I vintras JO-anmälde Tage Collberg, som ordförande i Samarbetsforum i rovdjursfrågor, SSIR, Naturvårdsverket efter beslutet att stoppa skyddsjakten på lo utanför renbetesområdet.

I anmälan står bland annat att beslutet bör granskas då många "märkliga faktorer" redovisats som beslutsunderlag. SSIR ansåg att Naturvårdverket inte tagit tillräcklig hänsyn till den stora lodjursinventering som gjorts eller till länsstyrelsernas rekommendationer om skyddsjakt.

Tage Collbergs inställning till inslagen i Uppdrags granskning är att de är felaktig ihopklippta. Han har också hävdat att jaktlaget hela tiden visste om att de blev smygfilmade och medvetet "bredde på" med historier om jaktbrott, för att sätta tv-redaktionen i klistret.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons