Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt internt hot mot Ludvikas elmätare

Annons

ABB "Switchgear" har tidigare haft optiska strömmätdon på programmet, DOIT-projektet, men dessa har man lämnat då bolaget numera satsar på traditionella mättransformatorer av vidareutvecklad klassisk Ludvikatyp.

Den nya mätsensorn som ska bli mer säker och miljövänlig jämfört med konventionell elmätning med olje eller gasisolerade apparater uppger ABB:s Josef Dürr.

Josef Dürr tillhör ABB:s koncernledning och han är högste affärsområdesansvarig för ABB:s högspänningsteknik dit mättransformatorer och andra högspänningsapparater hör. Jens Birgersson som är chef för ABB High Voltage Products i Ludvika kommenterar avtalet så här:

- Kort sagt kommer verksamheten i Ludvika inte att påverkas under de närmaste åren. Vi fokuserar på att förbättra våra oljefyllda apparater och har varit framgångsrika med detta, säger Birgersson.

Asea i Ludvika var först i världen med optiska mätgivare. Flera försök med start av bland annat en egen division har gjorts. Även konkurrenter har gjort sina försök med digital elmätning men hittills har kraftbolagen hållit fast vid den gamla tekniken utom i speciella HVDC- och kompenseringstillämpningar.

KVH Industries har sitt huvudkontor och tillverkning i USA samt marknadskontor i Danmark.

Mer läsning

Annons