Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt HVDC-projekt på gång

Annons

Nyhetsbyrån Interfax rapporterar att den första HVDC-linjen från världens största kraftverksbygge Three Gorges nu är rest de 860 kilometrarna mellan Longquan och Zhengping.

Nyhetsbyrån utbrister lite optimistiskt att 3 000-megawattslänken nu är operativ.

Detta är dock en sanning med modifikation, då ABB Power Systems har fram till slutet av året på sig att bygga klart strömriktarstationerna i de båda orterna.

Därefter kommer ABB i Ludvika att överföra el motsvarande 30 procent av konsumtionen i mångmiljonstaden Shanghai.

Vid jultid beräknar ABB att de ska börja spänningssätta HVDC-länken.

Arbetet med den andra HVDC-länken söderut pågår för fullt i verkstäderna i Ludvika.

Två från den högsta ledningen hos kunden State Power gästade i går Ludvika, bland andra företagets vd, för att diskutera nästa del i kraftöverföringsprojekt från jättedammen.

Kineserna ska nästa år handla upp den andra HVDC-linjen till Shanghai, också den på 3 000 megawatt.

När den är i drift kommer HVDC-länkarna mellan Three Gorges och Gezhubakraftverket att överföra väsentligt mer elkraft än vad ABB gör från Itaipukraftverket i Brasilien, den i dag största kraftöverföringen i världen.

Vattenkraftverket Three Gorges ska stå klart 2009 och blir på 18 400 megawatt. Utöver att producera el kommer dammen att bli en viktig transportled i Kina och så kommer den att förhindra nya översvämningar som det nu dagligen rapporteras om i tv.

ABB kommer att arbeta hårt för att också ta hem det tredje HVDC-projektet från Three Gorges. ABB:s mästersäljare Gunnar Flisberg är engagerad i detta.

Den första ordern vann han i april 1999, vilken då var den näst största i ABB Ludvikas historia, bara överträffad av Itaipu i Brasilien.

Del ett var värd 2,7 miljarder kronor och gav 4 000 manårs arbete i Ludvika.

I oktober 2001 vann ABB via Flisberg och hans kollegors insatser nästa HVDC-projekt i söder mot Hong-Kong. Beställningen värderades till 3,8 miljarder och lika många manårs arbete som första uppdraget.

Mer läsning

Annons