Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hot mot BB i Mora

Annons

I tisdags tog landstingsstyrelsens planeringsutskott - där de främsta företrädarna för de politiska partierna är ledamöter - emot en diger lunta papper där ett antal framtidsscenarier för vården i Dalarna tornar upp sig.

Landstingsledningen hemlighåller den så kallade strukturutredningen med hänvisning till att det är arbetsmaterial. Tidningen har ändå tagit del av besparingsförslag från länets sjukvårdschefer.

Vi kan avslöja att:

3 BB i Mora återigen hamnat i farozonen. Förlossningen kan läggas ner, men det skulle skapa svårigheter att klara eftervården för Falu BB, något som i så fall skulle lösas genom tidigare hemgång för de nyförlösta mammorna.

3 Man kan tänka sig att ta bort den så kallade internmedicinen i Avesta och Ludvika, vilket är det mesta förutom ortopedi och kirurgi. I stället inrättar man 25 närsjukvårdsplatser i Ludvika, Avesta och Borlänge.

3 Vårdcentraler läggs ned.

3 Vuxenpsykiatrin kan tvingas att sålla hårt bland patienter som behöver deras hjälp. Om psykiatrin säger nej till patienter ökar trycket på hjälp från primärvården och kommunerna.

3 Barn-och ungdomspsykiatrins köer skulle bli ännu längre än de är i dag och enbart barn och ungdomar med stora och akuta problem skulle kunna räkna med hjälp.

I besparingsdiskussionerna finns också tankar på att sjukvården ska dimensioneras för 80 procent av vårdbehovet och att man därutöver köper vård utifrån när det behövs.

Den omfattande strukturutredningen kommer av allt att döma hållas hemlig i ytterligare knappt två veckor då allt tillgängligt material ska diskuteras under ett tvådagars seminarium på ett hotell i Tällberg. 130 personer - politiker, fackliga företrädare och förtroendevalda, tjänstemän, linjechefer och verksamhetschefer - ska enas om vilka framtidsscenarier som därefter ska analyseras närmare.

I början av maj hamnar utredningen återigen på planeringsutskottets bord för att slutligen, efter en mellanlandning i landstingsstyrelsen, klubbas igenom i fullmäktige.

ANNA-KARIN LITH

Mer läsning

Annons