Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hopp för skidsporten

Annons

Efter ett decennium av dåliga vintrar kämpar skidsporten med rekryteringsproblem. Siljansnäs IF har eldsjälar och en aktiv skidsektion sedan länge, men i år har klubben vänt sig till skolan för att uppmärksamma skidsporten ytterligare.

- Vi vill få ut barnen på skidor och väcka ett intresse för sporten, säger Pipar Lena Karlsson, Siljansnäs IF.

Och av allt att döma lyckas klubben. Alla skolbarn deltog i går. De yngsta åkte 2,5 kilometer och 10-12-åringarna det dubbla. Längs spåret återfanns alla välkända Vasaloppsstationer - från Smågan till Eldris - några dessutom med stärkande dryck. Men inte med blåbärssoppa utan nyponsoppa...

- För att barnen inte ska förstöra kläderna, förklarar Pipar Lena.

"Barnens Vasalopp" är en av fem delsatsningar inom klubben, en annan är bygget av en skidcrossbana intill skidstugan.

Skolans idrottslärare Anna Nordlund är mycket positiv till klubbens framåtanda och ser själv skidsporten som ett viktigt inslag i skolarbetet.

- Skidåkningen har fallit undan på senare år, därför känns det som en seger att den här dagen blev av, säger hon. Skidåkningen är en gammal svensk tradition som vi måste bevara.

"Barnens Vasalopp" blev finalen för några veckors skidtema på skolan där bland annat de minsta barnen haft egna spår på skolgården.

Skidklubbens satsning är ett led i Svenska skidförbundets samarbetsprojekt med Folksam där två klubbar per län utmanas att uppmärksamma sporten.

Siljansnäs IF ingick i projektet redan förra året, men fullföljer sina satsningar i år. För sitt deltagande har Siljansnäs IF fått ihop 9 000 kronor som går direkt in i skidverksamheten.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons