Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hopp för riksvägen

Annons

Infrastrukturminister Ulrica Messing var på plats i Folkets hus i Falun för att diskutera väg- och järnvägssatsningar i Dalarna med politiker, tjänstemän och företrädare för fack och näringsliv.

Messing var försiktigt positiv till förslaget från Region Dalarna. Länet har tilldelats 1,2 miljarder kronor till tjälskador, rekonstruktion och renoveringar fram till år 2015. Det ingår i en särskild satsning på vägunderhåll i skogslänen.

Peter Hultqvist säger att han och Region Dalarna vill att en del av de 1,2 miljarder kronorna styrs om till en upprustning av väg 71. En begränsning är att pengarna är öronmärkta för vägunderhåll och bärighet.

- Jag vill avvakta och se vad Vägverket kan se som vanligt vägunderhåll, säger Ulrica Messing.

Satsningarna på att förbättra riksväg 71 mellan Östra Tandö och Bu och Dala-Järna och Vansbro beräknas kosta cirka 140 miljoner kronor.

Kurt Podgorski, kommunalråd i Malung, försökte beskriva känslorna i samhället efter beskedet om att det dröjer flera år innan 71:an rustas upp.

- Det var ett kollektivt raseriutbrott. Det känns väldigt länge att vänta till 2011, sade han.

Det blev en liten ljusning för Västerdalarna men det är fortsatt mörkt för Ludvika. Messing bjöd inte på något nytt vad gäller den tänkta vägsträckningen förbi Ludvika. Kommunalrådet Roger Stål förklarade att det är en svår situation att kommunen har ställt in sig på en vägändring och att man nu inte vet om man kan planera samhället efter vägen som finns i dag.

Ministern konstaterade att det är svårt när regeringen måste lägga om planerna, av besparingsskäl bland annat, men att det är fler än Ludvika som har drabbats.

Hon sade att kommunen får vända sig till Vägverket för vidare diskussioner.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons