Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt gymnasium krävs

Annons

Var tredje elev lämnar gymnasieskolan utan betyg och behörighet för högre studier. En tredjedel av dem som gått yrkesförberedande program står utan jobb tre år efter sin utbildning. I en rapport kräver nu LO och Lärarnas riksförbund att regeringen söker en bred majoritet för att reformera gymnasieutbildningen.

Lo-ordföranden Wanja Lundby-Wedin och Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, slår i en debattartikel i Dagens Nyheter fast att gymnasieskolan inte klarar sitt uppdrag.

I ställer för att fokusera på att 50 procent av eleverna ska börja på en högskoleutbildning före 25 års ålder borde målet vara att 50 procent skaffar sig en eftergymnasial utbildning någon gång under arbetslivet och att 100 procent ska lyckas ta sig igenom och klara målen i gymnasieskolan, anser de.

Enligt Björklund har det varit en överideologi att yrkesutbildningarna ska akademiseras så mycket som möjligt och få högre status.

Att LO öppnar för färre obligatoriska kärnämnen på yrkesprogrammen är viktigt, anser Björklund.

Nu ser han fram emot att föra en dialog med LO, som han beskriver som en tung aktör på arbetslivet och inom socialdemokraterna.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är nöjd med att Jan Björklund vill satsa på yrkesämnen.

Hon är lite oroad över att Björklund vill dela in teoretiskt och praktiskt lagda i olika grupper.

Lundby-Wedin hoppas på att LO får vara med i utredningen kring den nya gymnasieskolan.

Rapporten bygger på en SCB-undersökning bland elever som gick ut gymnasieskolan 2002-2003.

TT

Mer läsning

Annons