Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt grepp i MvS

Annons

Bildspelet "Med blågula ögon" är den Orsafödde fotografen Anders Hansers personliga tolkning av Sveriges sevärdheter.

Han har producerat bildspel och filmer under 25 år. Det är skapelser om Egyptens pyramider, Amerika, svenskt näringsliv och kultur bland mycket annat. Flera av spelen med dalaanknytning om Anders Zorn, Carl Larsson och Erik Axel Karlfeldt har sänts på tv. Under åren har det blivit tillfälle För Anders Hanser att fotografera olika delar av Sverige.

- Foton har jag tagit främst för eget bruk, berättar Anders

Den blå-gula fotosamlingen har sedan vuxit för att efter 2001 byggas ut till en komplett samling mogen för ett bildspel.

Kopplingen till en visning på Dalhalla har varit att finna ett passande evenemang. Det blir Sven Bertil Taube som ger en konsert uppbackad av Anders Eljas orkester. Därefter fyller bildspelet scenen till Benny Anderssons musik med Max von Sydow som spelets berättare.

Dagen före den stora premiären monteras filmduken på 26 meter upp. Den är inlånad från Classic car week. Tre ljusstarka filmprojektorer sörjer för bildkvaliteten. Strax före midnatt lyser entrébilden, ett fiskeläge i Skåne i kvällsblått sommarljus, upp bildduken och 50 minuter senare tonas sortiljuset ned till ismotiv från Jukkasjärvi.

Musiken till bilderna är hämtad från Benny Anderssons folkliga toner, med bland annat två spår hämtade från den senast nyutkomna cd:n. Max von Sydows röst faller in med jämna mellanrum medan motivfärden drar norrut i Anders Hansers bildkompositioner.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons