Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt galleri i gamla skolhuset

Annons

- Hjärtligt välkomna allihopa. Vi vill först och främst tacka Sebastian Grave som för länge sedan anlade denna lilla by så att vi kunde bli Gravendalingar, inledde Eldes festen med.

1972 köpte paret det gamla skolhuset i den lilla byn och har sedan dess varit Stockholmare under vintern och Gravendalingar under sommaren. I den stora skolsalen finns massor av alster att titta på och köpa. Salen fungerar som både ateljé och utställningslokal och är ett välbesökt utflyktsmål under hela året.

Ett angränsande rum har gjorts i ordning till ett galleri och där finns konstverk från Bengts och Kerstins Eldes olika "perioder". Där finns skapelser från blommtiden, spadtiden, textiltiden, burktiden, grafiktiden och massor av hästar i olika former och färger.

- Galleriet ska bland annat fungera som vårt ansikte utåt, det är inte så mycket där, inte lika rörigt som inne i ateljén. Besökarna ska kunna strosa runt och titta lite mer i lugn och ro, berättar Bengt Elde.

Mitt i det nästan kvadratiska rummet tronar ett enormt gammalt fyrkantigt träbord. Där står några av Kerstin Eldes fantasifulla klädedräkter. Blusen och hättan ser i första anblicken rätt alldagliga ut men vid närmare betraktelse upptäcker man djuransikten, stenar, fossiler och annorlunda textilstrukturer.

- Just den här dräkten är mycket central för mig, jag har ofta utgått från den i olika perioder. Delar av den är gjord av en gammal tysk säck. Figurerna är samma djuransikten som körsnärerna använde när de byggde upp ansiktet på en rävboa. Den har varit med på en dräktutställning på Waldermarsudde och jag tror att det är den dräkt som jag är mest nöjd med, berättar Kertin Elde.

Mer av Kerstin Eldes fantastiska textilkonst i form av hattar, väskor och "titt-tavlor" i olika former finns också dekorativt utställt i det lilla galleriet.

Konstnärinnan arbetar helst med gamla textilier vilket hon tycker är ett fantastiskt material.

- Jag skapar också återvinningskonst liksom Bengt gör. Det är så fantastiskt att hitta en fin spets till exempel som någon har lagt ner så mycket arbete på och sedan att använda den till att skapa något nytt fint som någon annan kan använda, säger Kerstin Elde.

Paret Elde har nu kommit fram till en period i sitt liv där de överlåter och avslutar delar av sin Stockholmsverksamhet.

I 25 år har Kerstin bland annat haft en affär i gamla stan som hon nu kommer att avveckla. I samband med detta kände de att det var dags, att de var mogna att öppna det Lilla galleriet i Gravendal.

- Vi känner att vi har kommit fram till vår skördetid, nu kan vi njuta av åratals hårt arbete och nu kan vi göra det vi älskar, att måla och skapa på ett lugnare sätt.

Nu ligger jag till och med och drar mig till klockan sju på morgonen. Förut gick jag upp vid femtiden och började måla, berättar Bengt Elde.

Förutom sin egen konst kommer de kanske att ha andra utställningar i Lilla galleriet. Några bestämda planer finns dock inte utan paret är öppna för förslag.

Trots att de säger att de nu kan ta det lugnare kommer det fram under samtalets gång att de har en mängd olika projekt i gång.

Tillsammans har paret Elde skapat ett fantasieggande galleri som ger betraktarna färgprakt, sirlighet och många överraskningar. Lilla galleriet är ett rum där man länge kan gå omkring och titta på konstverken och hela tiden upptäcka nya saker.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons