Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt franskt tågrekord: 575 km/t

Annons

Ett franskt TGV-tåg har satt nytt hastighetsrekord, 575 kilometer i timmen. TGV:n missade precis det absoluta rekordet, ett magnettågs 581 km/t, men skulle klara sträckan Stockholm_Rom på under fem timmar.

Tisdagens rekordtåg var topptrimmat med större hjul, ballast och extra kraftiga elkablar ovanför på specialsträckan öster om Paris.

Fartrekordet är bra pr för tillverkaren Alstom, som hoppas på snabbtågsbeställningar från Italien och Kina. Även Kalifornien funderar på TGV, för sträckan Los Angeles_San Francisco.

TGV konkurrerar med japanska Shinkansen och tyska ICE. Inga av dessa tåg körs i vardagslag så mycket snabbare än 300 km/t, men både fransmännen och japanerna har versioner som ska klara 360 km/t på gång.

Framtidens teknik heter dock "maglev", tåg som med hjälp av magneter svävar ovanför rälsen. Ett japanskt maglev nådde 2003 hastigheten 581 km/t, och magnettågens förespråkare drömmer om farter i vakuumtunnlar på upp till otroliga 8|000 km/t.

I teorin skulle det innebära en pendlingstid Stockholm_Rom på 20 minuter. Med det svenska halvsnabbtåget X2000 hela vägen skulle sträckan ta cirka 15 timmar, medan tisdagens rekord-TGV med sina knappt 5 timmar åtminstone skulle möjliggöra veckopendling.

TT

Mer läsning

Annons