Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt försök med kamera

Annons

För drygt en vecka sedan beslutade nämligen regeringen att til-låta akutmottagningen i Jönköping att sätta upp en övervakningskamera i väntrummet.

- Så nu finns ett nytt rättsfall. Jag ska först sätta mig in i fallet ordentligt, och se om det finns några skillnader mot vår tidigare ansökan. Sedan kommer vi inom kort att göra en ny ansökan om att få ha kameraövervakning av väntrummet på akutmottagningen i Falun, säger Ulf Säfström som är landstingets risksamordnare.

Förra gången landstinget ansökte sade länsstyrelsen ja. Men detta överklagades av justitiekanslern, JK, som ansåg att övervakning av väntrummet skulle vara allt för integritetskränkande. JK pekade på att ett sjukhus akutmottagning är en sådan plats där integritetsintressena gör sig särskilt starkt gällande eftersom den verksamheten i stor utsträckning är kringgärdad av sekretess.

Länsrätten höll med JK, och sade nej till landstingets ansökan.

Men nu gör man alltså ett nytt försök.

Akuten har redan tillstånd till att ha en övervakningskamera vid entrén till akuten.

Enligt Säfström finns det flera skäl till varför personalen också vill ha en övervakningskamera inne i väntrummet:

- Från ett visst klockslag, jag tror det är klockan 22 på kvällen, finns det inte någon person i expeditionen. Då skulle det vara tryggt, av flera skäl, att kunna se på en tv-skärm vad som händer ute i väntrummet. Dels kan man se om en patient plötsligt blir sämre och behöver omedelbar hjälp, dels kan det rätt ofta bli stökigt i väntrummet när olika grupper träffar på varandra där.

Hotfulla situationer är inte ovanliga på akutmottagningen. Det gäller både hot mot personalen och mot andra besökare.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons