Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt försök att införa prostatatest

Annons

För ett år sedan fick Hasse Thelin avslag på en motion med förslag att äldre män i Orsa gratis skulle få genomgå prov för att spåra eventuell prostatacancer. Nu kommer han igen med ytterligare en motion i samma ämne.

Hans motion föreslår, i korthet, att alla män i Orsa kommun över 65 år, för närvarande 671 personer, erbjuds att få genomgå ett första så kallat PSA-prov utan kostnad, och därefter årligen till låg eller subventionerad kostnad.

Hasse Thelin föreslår också att broschyrer som på ett enkelt sätt förklarar vad prostatacancer är, och hur den kan behandlas, trycks upp och distribueras till hushållen i Orsa. Slutligen anser Thelin att en arbetsgrupp ska tillsättas, som i samarbete med landstinget utarbetar en godtagbar lösning som leder till uppfyllandet av motionens önskemål.

Det är två saker som gör att Hasse Thelin förnyar sin motion om PSA-prov. Det första är att nya erfarenheter kring prostatacancer och det andra Hasse Thelins egna erfarenheter av sjukdomen.

Jag är medveten, liksom tidigare, att innehållet i motionen till stor del är en landstingsfråga. Ändå anser jag att det inte finns någonting som motsäger att kommunen och landstinget samarbetar om ett gemensamt intresse, säger Hasse Thelin.

- Sett på sikt innebär det ju en avsevärd ekonomisk besparing, både för kommun och landsting, att kunna angripa en cancer innan spridning skett. Vad kostar det inte samhället i dag med lång vård av allvarligt sjuka cancerpatienter. Tyvärr leder sjukdomen ofta till en allt för tidig död. Därtill kommer den sociala delen med allt lidande för den drabbade och dennes omgivning.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons