Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt förslag om giftig Falutomt

Annons

Gasverkstomten är ett av de mest högprioriterade saneringsobjekten i hela Dalarna. Nu finns ett förslag om att Falu kommun ska ansöka om statliga pengar för att komma i gång med saneringsarbetet.

Gasverkstomten ligger som bekant centralt i Falun, bredvid Tisken och en av de få byggnaderna i området är Södra skolan. Tidigare har platsen använts av olika industrier och långvariga miljöfarliga utsläpp är orsaken till de omfattande markföroreningarna.

Enligt de regionala miljömålen som länsstyrelsen Dalarna tagit fram med målsättningen att miljön ska vara giftfri, ska sanering av minst sex förorenade markområden påbörjas under 2004-2005 i Dalarna. Den gamla Gasverkstomten ligger högt upp på länets prioriteringslista över saneringsobjekt, som nummer fem.

Miljönämnden i Falu kommun har också under ett par år arbetat för att området ska saneras och har tagit initiativ till en första undersökning av området. Nästa steg är att göra en så kallad huvudstudie, ett fullständigt underlag inför en sanering. Staten bidrar med pengar upp till 90 procent av kostnaderna till sanering av förorenade områden.

Ett förslag som kommunstyrelsen nu ska ta ställning till är därför om kommunen ska ansöka om statligt bidrag för att genomföra en huvudstudie av Gasverkstomten.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons