Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt forskarprojekt

Annons

Forskningsprojektet som High Voltage Valley, HVV, ska köra kommer att sätta en ny europeisk standard.

I det ingår Svenska Kraftnät och dess motsvarighet i Norge, Statnett, franska Edf, tillverkarna ABB och Siemens, Kungliga tekniska högskolan, Sintef Energiforskning AS i Norge, Iset vindkraftsforskning i Tyskland, Stri i Ludvika och Stris forskningskonkurrent Cesi i Italien.

- Det här projektet började som en diskussion mellan Stri och HVV för ett år sedan. Sedan upptäckte vi att Sintef i Trondheim tänkte i samma banor inför EU:s sjunde ramprogram. Det är vi tre som är initiativtagare. Sedan har det ena gett det andra, säger HVV:s forskningschef Magnus N Olofsson som räknar med att söka EU-stöd i maj och hoppas att HVV:s Smartgridforskning kan beviljas stöd till hösten.

I forskningsprogrammet ingår som nämnts en rad forskningsorganisationer men också ärkerivalerna ABB och Siemens.

-Det kanske låter lite konstigt men på forskningens område kan man samarbeta.

-Det här handlar mer om användning av tekniken. För ABB och Siemens handlar det om HVDC och Facts och de nya teknikerna som ABB kallar Light och Siemens för Plus.

Att kraftnätsbolagen Svenska Kraftnät och Statnett är med beror på att mycket av diskussionen inom EU går ut på att hitta smarta tekniker som kan koppla samman de olika ländernas nät utan att orsaka nya störningar.

-I Norden har vi byggt ihop näten men i södra Europa fattas energibroar. Historiskt har varje nation byggt sitt eget nät men nu är elmarknaden öppen och då behövs ny kunskap om vi ska undvika blackouts och andra risker.

-Det måste in ny teknik som gör näten intelligentare. Nätbolagen vill också ansluta förnyelsebar energi och lära sig att samköra vind- och vattenkraft.

- Vi kommer snart att gå ut till Europas nätägare och bjuda in dem till Smartgridprojektet.

Forskningsdirektör Olofsson räknar med att det blir nya forskartjänster hos HVV Ludvika där den akademiska basen för forskningsprojektet byggs upp. Sientef kommer att bli kordinator för hela projektet

Det blir dessutom aktuellt med ytterligare en skylt på huset i Kasttjärnsparken vid sidan av Uppsamla Universitets och Chalmers. Det blir KTH-professorn Lennart Söder som blir ledare för HVV-projektet tillsammans med Stris professor Math Bollen.

Det ramprogram Smartgrid ska söka pengar ur brukar bevilja 75 procent i stöd och så får medlemmarna gå in med resten i egen finansiering.

EU har diskuterat att stimulera det EU kallar Smart Energy Networks med 10 till 15 miljoner euro. Det är mycket i forskningssammanhang och HVV hoppas på att få nästan lika mycket i ett annat EU-program där HVV ska forska i skydd mot elektromagnetisk terrorism.

High Voltage Valley är inriktat mot att genom samarbete kring forskning, utveckling och utbildning på området elkraftteknik främja näringslivets utveckling. Forskarbyn baseras på de laboratorieresurser och det kunnande som finns representerat i Ludvika genom exempelvis ABB och Stri.

Starten skedde i mindre skala men syftar till att bli en forskarby med visioner om ett framtidshus vid Väsmanstranden med tre professorer och med 50 forskare år 2010.

- Räcker inte tre våningar till så får det väl bli en fjärde, säger forskningsdirektör Magnus N Olofsson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons