Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt företag vill satsa på tillverkning åt oljeindustin

Annons

Bakom MBM AB står ett flertal kända företagare i Smedjebacken. Peter Dahlström, delägare i bland annat BGI rostfritt och USAB, Lars-Olof Lindblad och Andrew Wood båda boende i Smedjebacken och ägare till bland annat Conroco och Nortune i Söderbärke. Andra i styrelsen är Christer Eresjö, Gustafs, Robert Korpelainen, Fagersta, och Petter Ulvestad, Norge.

Upprinnelsen till det hela är att ett norskt företag som tillverkar och säljer utrustning till den norska och europeiska offshoreindustrin tog kontakt med Smedjebacksföretagarna om de ville köpa maskinparken från Norge.

- Företaget skulle ändra inriktning och bli ett rent ingenjörs- och försäljningsföretag och sluta med all tillverkning, berättar Peter Dahlström, en av delägarna.

Det visade sig att den maskinpark som norrmännen skulle sälja var av mycket hög klass och i första skedet har Smedjebacksföretaget köpt ett tiotal maskiner.

- Juvelen i maskinparken är en fleroperationsmaskin som heter Forest Line, den har en kapacitet som är mycket unik och ytterst sällsynt, säger Sören Andersson.

För dagen finns ingen order i orderboken, men det norska företaget som sålt utrustningen betraktar MBM AB som en prioriterad kund och förhoppningarna är stora på order från Norge.

Det det i så fall handlar om är utrustning för kabelläggning till havs, vilket är en marknad som omsätter många miljarder kronor om året. Till en början behöver företaget anställa ett par man för att köra de maskiner som köpts.

- I dag är det ingen som kan säga hur stort detta kan bli, säger Peter Dahlström.

Företaget har tillsammans med sina systerföretag BGI rostfritt och USAB hyrt 2 500 kvadratmeter i det som tidigare var Morgårdshammars AB:s plåtverkstad.

- Som jag ser det ger det unika konkurrensmöjligheter att så mycket olika verksamhet samarbetar och kan göra det mesta i samma lokal, säger Sören Andersson.

Han kommer närmast från Kollin&Ström i Borlänge, men har tidigare jobbat på Nyhammars Bruk och var bland annat ansvarig för projektet med bilbärgare.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons