Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt företag säljer gamla saker

Annons

Allt började som en hobby för i första hand Enar Bäcklund. Han åkte på auktioner och köpte gamla möbler som han släpade hem till bostaden på Urnäsvägen i Söderbärke. Mycket av det han köpte behövde göras i ordning. Vissa möbler var i sådant skick att det var bara några smådefekter som skulle ordnas. Annat var i så dåligt skick att det bara återstod att avluta dem och därmed ge dem en patina som det råa trävirket ger.

- Vi har väldigt noga med att spara så mycket som möjligt i originalskick, för i varje lite skada på en möbel finns det en historia, säger Eva Bäcklund.

Mycket av det jobb han höll på med gjordes utanför huset och det dröjde inte innan grannar och förbipasserande fick syn på vad han höll på med.

- Allt fler frågade om det fick köpa av det som Enar höll på med och till sist blev det så omfattande att enda lösningen var att starta ett företag, berättar Eva Bäcklund.

Sedan dess har Enar och Eva Bäcklund fortsatt att sälja hemifrån och butiken är deras garage.

- Problemet är att när man har allt hemma blir det mest som ett lager och mycket kommer inte till sin rätt, säger Eva Bäcklund.

Även om det låter konstigt för den oinvigde så finns det även inom antikhandeln modetrender. Det varierar mycket vilken stil som är populär vid en viss tid. Ett exempel är koppar som en period hade skyhöga priser och sedan rasade och inte blev värt någonting. Nu är åter priserna på koppar på väg uppåt.

- Ett bra exempel är teakmöbler från 60-70-talet som en period bara var att köra på tippen, nu är det en kraftigt stigande efterfrågan på sådant, berättar Eva Bäcklund.

Det finns ett ökande intresse för antikviteter i samhället och det har Eva och Enar Bäcklund märkt av.

- De som kommer till oss och handlar är mycket medvetna om både varor och priser, säger Eva Bäcklund.

En period i sommar finns de tillfälligt i Capellet med sina antikviteter och drömmen är att med tiden ha möjlighet att ha en egen lokal.

- Även om vi inte kan jobba på heltid med det, skulle det vara trevligt att delvis kunna det som levebröd, säger Eva Bäcklund.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons