Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt företag garanterar 20 arbeten i Fredriksberg

Annons

Han driver sedan snart 20 år tillbaka UVS Trafikutbildning AB som har huvudkontor i Hjärup, mellan Malmö och Lund.
Verksamhetsåret 1 juli 2001 – 30 juni 2002 omsatte bolaget, enligt Rosberg, 60 miljoner kronor. Vinsten efter avskrivningar uppgick till två miljoner. Bolaget har cirka 60 anställda.
Nu är det meningen att man genom ett nystartat delägt bolag i Arboga, Grip i Arboga AB, ska köra i gång verksamhet i Fredriksberg.
– Det blir någon form av tillverkningsindustri. Vad vi också tittar på är att i Ludvikaområdet starta en gymnasiefriskola för utvecklingsstörda ungdomar. Tanken är att ha ett internat i Fredriksberg, upplyser Rosberg.

Meningen är att de
nya jobben i Fredriksberg i första hand ska erbjudas personal vid tvätten, som ju läggs ned senare i höst. Tillverkningsindustrin förläggs till de gamla tvättlokalerna, vilka Rosberg bedömer som mycket ändamålsenliga.
– Vad gäller särskolegymnasiet hoppas vi kunna samarbeta med gymnasieskolan i Ludvika om lärarpersonalen. Men på internatet kommer det att behövas vaktmästare, kökspersonal och personal som kan hjälpa eleverna med olika sysslor, förklarar Rosberg.

Den tänkta nyetableringen
presenterades vid en presskonferens i Stadshuset i Ludvika på fredagsförmiddagen. Rosberg och en företrädare för tvättbolaget Berendsen Textil Service AB fanns med via telefonledning. Kommunalrådet Roger Stål, s, och kommunens näringslivschef Jan Björnehaag ledde presskonferensen.
Det berättades att en första kontakt mellan Björnehaag och Skåneföretagaren togs för 14 dagar sedan.
Detta efter att Rosberg haft kontakter med tvättföretaget. Berendsen hade undrat om inte Rosberg, som offentliggjort planer på utökning av sin verksamhet, skulle kunna tänka sig att förlägga något till Fredriksberg.

– Därefter har det pågått
ett intensivt jobb. Men nu kände vi att vi var tvungna att offentliggöra planerna. Många börjar bli inblandade i detta, betonade Björnehaag.
Näringslivschefen var också angelägen om att framhålla att Rosberg och hans företag absolut inte kan hänföras till kategorin ”lycksökare”.
Roger Stål för sin del underströk betydelsen av att Rosberg garanterat 20 jobb. Stål tror att det nya företaget har förutsättningar att växa en hel del.

– På några års sikt
ser jag en potential på 40 – 50 jobb, sade han.
På presskonferensen gavs inga konkreta besked om vad det nya företaget ska syssla med. NLT ringde därför senare upp Rosberg i hopp om mer konkreta uppgifter.
Sven-Erik Rosberg svarade att han inte kan ge mer klargörande besked för närvarande.
– Jag har varit upp till Fredriksberg på en snabbvisit och tittat på lokalerna. Nu är det absolut viktigaste är att jag får träffa personalen på tvätten. Jag tror att personalen är motiverad men skulle den inte vara det måste vi hitta andra lösningar.

Varför har det varit så bråttom med att offentliggöra den tänkta nyetableringen?
– Jag vet inte. Det får du fråga Jan Björnehaag och Roger Stål om.

Hade det varit vettigare att vänta ett tag tills alla bitar fallit på plats?
– Ja, som jag ser det.

Kan presskonferensen ha haft någon koppling till att det är val på söndag?
– Det kan jag inte tänka mig.

När kan du ge mer konkreta besked?
– Senast i slutet av september, svarar Sven-Erik Rosberg.
TORBJÖRN GRANLING
0240-88208
torbjorn@nyalt.se


Fakta | UVS Trafikutbildning AB
Företaget ägs av Sven-Erik Rosberg och hans döttrar.
Företaget utbildar bil- och yrkesförare. Allt från yrkesförare på lastbil, buss och anläggningsmaskiner till endagskurser i miljö- och trafiksäkerhet.
UVS som företaget i allmänhet kallas för står för Utveckling - Vetenskap - Säkerhet i olika former, inte minst inom områdena trafiksäkerhet, transportteknik och yrkesutbildningar.
Den största utbildningsanläggningen finns i Hjärup. Företaget har också anläggningar i Kristianstad, Ljungbyhed, Karlsborg och Sollefteå.
Grip i Arboga AB sysslar med kvalificerad yrkesutbildning. Ett exempel är utbildning för arbetsledare inom miljövänlig fordonsåtervinning.
(Källor: UVS hemsida www.uvsab.se och företagets personal- och kundtidning.)

Mer läsning

Annons