Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt flås i bälgen

Annons

Det slumpar sig så att både orgel och fasad är nyrustade till midsommardagens traditionella gudstjänst. Nu pågår rödfärgning av fjällen på fasaden och takpärten ska tjäras.

Kyrkoherde Esbjörn Eskilsson gläds och kantorn Arne Markus är nöjd.

- Orgeln har varit spelbar, men inte har det varit roligt, säger Markus som började 1965.

Sedan dess har han fått skämmas när det varit gudstjänst i den gamla kyrkan. Där firas bara enstaka gudstjänster, men ganska många vigslar och dop.

Elen lyser med sin frånvaro. Det vackra kyrkorummet värms av en järnkamin och lyses upp av stearinljus. Tar man bort kaminen är det rena 1600-talet.

De andra retas lite med kantorn för att han är så noga.

- Förr brukade några stämmor ramla ner och ligga kvar som en bordun på säckpipa. Vi brydde oss väl inte så mycket utan sjöng på, men Arne blev irriterad, säger Gösta Backlund som är kyrkorådets ordförande.

Robert Gustavsson har rustat orgeln under vintern. Nu är träpipor och bälg tillbaka i det stora träskåpet. De pipor som syns ut mot kyrksalen är stumma, bara en snygg fasad.

För att fylla bälgen med luft och få piporna att ljuda krävs en trampare.

Det är kyrkvaktare Johan Backlunds uppgift och innan orgeln rustades var det tufft. Kyrkråttorna hade tuggat på bälgskinnet och luften pyste ut.

- Då blev jag svettig direkt. Nu är det lugnt, säger Johan som trampar, mjukt nigande.

Det gäller att vända rätt i steget och att ha ett visst musiköra. En mätare på väggen visar att det är lagom tryck.

Kantor Arne Markus stämmer upp den majestätiska festhymnen av Gustaf Hägg som ska inleda på midsommardagen. Då blir det spelmän och kyrkokör. Esbjörn Eskilsson predikar och kontraktsprosten Annica Anderbrant Pehrs säger några magiska ord. Sedan brusar orgeln, med alla sju stämmorna. För första gången är även trumpeten inmonterad. Så det låter nog minst lika bra som för 133 år sedan, när orgeln var ny i Enviken.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons