Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bussförslag

Annons

I och med ombyggnaden av Lugnetområdet måste skolbussarnas hållplats på Rättviksvägen flyttas.

Tanken är att eleverna i stället ska gå på bussen på Fiskgatan utanför gamla brandstationen som håller på att byggas om till allaktivitetshus.

När kommunens kollektivtrafikutredning presenterades för allmänheten häromdagen kom dock ett helt nytt förslag fram.

- Om man tar ner de två björkarna närmast skolan och utvidgar vändplanen på Tingshusvägen vid Gropen så går det alldeles utmärkt att köra runt med en buss där, säger förslagsställaren Per Norberg.

- Det här handlar inte om att underkänna förslaget som kommunen lagt, utan om att hitta det som är säkrast för barnen, fortsätter han.

Per Norberg är engagerad i Medborgargruppen för trafik- och säkerhetsfrågor i Leksand Noret.

- Det här är dock en idé som jag själv klurat på när jag varit ute och promenerat med hunden.

- Närheten till skolan och en gång- och cykelbana som redan är planerad i området gör att barnen skulle få en säker skolväg.

Den planerade busshållplatsen på Fiskgatan var även tänkt som ett alternativ till den hållplats som i dag finns vid Torget.

- Mitt förslag är att man lägger en ny hållplats någonstans efter Sparbanksgatan istället, fortsätter Norberg, som menar att det är viktigt att man inte hastar fram ett förslag som sedan måste revideras.

Stadsarkitekt Sven Lindberg tycker att det nya förslaget är intressant, men pekar också på att det finns en tidspress.

- Vi hade hoppats att skolbusshållplatsen skulle vara flyttad till skolstarten hösten 2005 och att även övriga hållplatser skulle vara klara i Noret på samma gång.

- Problemet är att bussbolaget fastställer tidtabellen för hösten redan i januari, men om det nya förslaget är aktuellt kanske man kan tänka sig ett genomförande i två etapper, säger Sven Lindberg, stadsarkitekt.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons