Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bostadsområde planeras i Vikarbyn

Annons

För ett drygt år sedan tog Hedins Trä, ägare till gamla sågenområdet i Vikarbyn, kontakt med kommunen. Orsaken var att de var intresserade av att bygga bostäder i området.

Nu är det första konkreta detaljplansutkastet klart.

- Byggnaderna som föreslås i det här förslaget är inte storskaliga. Det handlar om låga hus, maximalt tvåvåningshus. För utsiktens skull vill vi hålla ned höjden på bebyggelsen, säger Tommy Ek.

Förslaget, som tagits fram av arkitekt Curt Axelsson vid HusplanCinnober, omfattar totalt 50 bostäder - lägenheter och egna hem. En tredjedel blir villor.

- Flerfamiljshusen är förlagda mot båthamnen. Där ska det också få förekomma lättare typer av verksamheter - som hantverk. Samma typ av bebyggelse som Lisselby i Mora, säger Tommy Ek.

I andra änden av området planeras ett 15-tal egna hem och villor.

- Längs Siljan föreslås en promenad- och cykelväg med plats för nya båthus. I förlängningen av Stationsvägen planeras en ny planfri gång- och cykeltunnel under järnvägen. Längs järnvägen planeras en ny transportväg genom sågenområdet, säger han.

Ödet för den höga sågverksskorstenen är inte avgjort.

- Vi har inte tagit ställning. Vi får diskutera om det är möjligt att ha skorstenen kvar. Det är delvis en säkerhetsfråga. Samtidigt är det spännande att ha kvar en historisk rest av Vikarby sågverk, säger Ek.

Utkastet innefattar även förslag på ett badhus.

- Idén om ett badhus har lanserats i byn - och vi vill att det om möjligt ska finnas en möjlighet att bygga ett sådant. Men som i övrigt är det här en skiss som ska resultera i ett planförslag efter möten med bland annat Vikarbyns samfällighet. Det är väldigt viktigt att alla parter diskuterar ihop sig. Hedins har fortlöpande kontakter med arkitektfirman. Vi siktar på att få fram ett samförståndsförslag under vintern, säger Ek.

Kommunen tror att detaljplanen resulterar i en projektering.

- Det strandnära läget är unikt i sitt slag kring Siljan, det ligger dessutom i söderläge. Området skulle bli mycket attraktivt för boende, säger Tommy Ek.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons