Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bildarkiv från gamla Malung

Annons

- Det är Malungs hembygdsförening som äger bildsamlingen. Den omfattar mer än 1 500 glasplåtar som togs under åren 1925-1937. Nu håller jag på att försöka identifiera så många som möjligt av de personer som finns på bilderna, säger Hars Rune.

Han har fått låna bildsamlingen av hembygdsföreningen, och som motprestation har han scannat in alla bilder så att de nu finns på cd, det moderna sättet att arkivera bilder. Många av bilderna håller hög kvalitet.

- Det har varit ett ganska omfattande men också intressant arbete. Nu vill jag fullfölja det här jobbet genom att försöka namnge så många som möjligt av de personer som blivit fotograferade, säger Rune.

På måndagen öppnade han en utställning i Jannesgården och där visas en del av alla bilderna uppsatta på skärmar. Resten finns i ett antal pärmar och där har nu allmänheten möjlighet att hjälpa till med identifieringen.

Utställningen kommer att finnas uppe fram till början av mars. Hars Rune kommer att finnas på plats så mycket som han kan för att ta emot tips, och det blir extra öppethållande bland annat på lördagarna framöver.

- Bengtlars Edvin var skinnarbetare, men också fotograf. Så som det ofta var på den tiden så hade man flera födkrokar. Bilderna har han tagit runt om i Malungs socken. Jag vet inte om riktigt alla byar finns med men det finns i alla fall foton från Malungsfors i norr till Sillerö i söder och Öje i öster, säger Rune Eriksson.

Han hoppas nu att många ska komma och hjälpa till med identifieringen. Ju fler som blir namngivna, desto större värde kommer den här bildsamlingen att ha för framtiden.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons