Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bibliotek 2006?

Annons

NLT berättade i går att en enig kommunstyrelse nästa år vill satsa 100 000 kronor på en utredning/förstudie. Den ska visa om det är möjligt att flytta huvudbiblioteket från Folkets hus till före detta tingshuset.

- Det låter verkligen spännande. Tingshuset är ett väldigt vackert hus och jag hoppas att där finns tillräckliga utrymmen åt oss, säger bibliotekarien Annika Hansson.

Hon har arbetat på biblioteket i drygt 20 år. Betydligt färskare är Helene Lis som började som bibliotekschef i Ludvika den 3 maj. Men hon har redan tröttnat på lokalerna i Folkets hus och ser fram emot en flytt till något bättre.

- Framför allt så vill vi ha lokaler i markplan och är det så att tingshuset räcker till åt oss och kan byggas om efter våra behov så är det intressant.

Biblioteket har i Folkets hus lokaler på fem plan. Arkiv i källaren, tidningar och tidskrifter i entréplanet, sedan en våning med kontor och talboksavdelning och två våningar med själva biblioteket.

- Våra lokaler mäter sammanlagt 1 131 kvadratmeter och vi behöver ha minst den ytan även i framtiden, framhåller bibliotekschefen.

Anders Skoglund, som äger tingshuset sedan i somras, uppger att där finns ytor på cirka 1 300 kvadratmeter. Han skulle inte ha något emot att få en långsiktigt säker hyresgäst som biblioteket men betonar att han värnar om nuvarande hyresgäster.

- Bland hyresgästerna finns Securitas som är inne på första året på sitt femårskontrakt och Migrationsverket vars kontrakt går ut sommaren 2006. Om biblioteket ska in här måste vi först hitta lämpliga lokaler åt nuvarande hyresgäster och det är möjligt att det går att lösa, förklarar Skoglund.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Ingvar Henriksson (s) berättar att han redan i somras började undersöka möjligheterna att flytta biblioteket till tingshuset.

- Det måste bland annat tas bort en del väggar men det verkar inte alls vara omöjligt. Byggnaden i sig skulle absolut passa som bibliotek. Det vore otroligt häftigt att ha biblioteket där.

Henriksson är fundersam över att kommunstyrelsen i onsdags yttrade sig för att anslå 100 000 kronor till förstudien.

- Vi har ju hållit på och tittat på detta i några månader och vi har inte tänkt att söka några pengar. Om vi inte stöter på några oväntade problem skulle biblioteket kunna flytta in i tingshuset under 2006.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons