Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bakslag om åteljakt

Annons

Kammarrätten i Stockholm har nekat Orsa jaktvårdskrets prövningstillstånd, i ett mål där kretsen överklagat förbudet om jakt vid åtel.

- Troligen kommer vi att gå vidare till regeringsrätten, säger Mats Smids.

Det var inför skyddsjakten av björn 2001 som jaktreglerna ändrades så att björn inte fick skjutas vid åtel. Orsa jvk överklagade först till länsrätten och i en dom den 13 september 2001 fick man avslag även där.

- Att vi först gick vidare till kammarrätten, och nu funderar på att överklaga till regeringsrätten, grundar sig på att förbudet mot jakt vid åtel särbehandlar olika intresseorganisationer. Vi får inte använda åtel vid jakt, men fotografer för nyttja åtel för att få sina bilder, förklarar Mats Smids.

- Motiveringen till jaktförbudet vid åtel var att björnarna skulle vänja sig vid människovittring. I så fall är den risken lika stor om man använder åtlar vid fotografering.

En annan sak som Orsa jaktvårdskrets framfört i sin överklagan är att åteljakt möjliggör den bästa urvalsjakten.

- Vid jakt med hund är det vanligt att björnhonan jagar upp ungarna i ett träd och fortsätter själv med hunden efter sig. Då är det omöjligt för jägaren att avgöra att det rör sig om en hona med ungar, som enligt bestämmelserna är fredade.

- Vid en åtel kan jägaren avvakta på ett helt annat sätt för att konstatera om honan har några ungar med sig.

Förutom Orsa jaktvårdskrets så driver även jaktvårdsförbunden i Gävleborgs och Dalarnas län också frågan om åteljakt.

- Vi kommer att ta upp frågan med länsförbundet. Jag anser att vi bör ta den sista chansen att överklaga, slutar Mats Smids.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons