Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bageri i Templet

Annons

- Jag har precis avslutat röjningsarbetet här, säger Anna och visar runt på den högt belägna platsen i Templet med storslagen utsikt över Siljan.

Platsen ägs av Annas pojkvän. Stubbarna på de gamla åkrarna ska svarta grisar böka upp nästa sommar.

- Nu kan jag koncentrera mig på bageriet, säger Anna.

Det nya gårdsbageriet och kaféet ska vara klart att öppna i oktober-november.

- Vi väljer att mjukstarta för att inför julen klara av eldprovet.

Brödet bakas av ekologiskt mjöl och blir till italienskt och franskt surdegsbröd. Jag ska också göra engelska pajer och puddingar. Jag ska baka det ingen annan bakar och det ska vara det godaste från olika länder.

Hon är mycket glad över stödet hon fått från alla människor, i Rättvik och framför allt Hushållningssällskapet i Gävleborg och Dalarna.

Ugnen är konstruerad av Heikki Hyytiäinen som även forskar i frågor kring förbränningsteknik.

En bagares dröm blev den nio ton tunga bakugnen som optimerar förbränningen, allt för en renare miljö.

- Veden måste vara absolut torr. Jag ska ha en speciell anställd för veden och gårdsgöromål. Det går åt 35 kilo ved för att tillverka 300 kilo bröd.

- Många bagare vill ha stenugnens egenskaper men jag har förbättrat tekniken för att spara energi och få en renare förbränning, berättar Heikki Hyytiäinen.

Det finns tre av Heikkis ugnar i Sverige, bland annat en i Rosendals trädgård på Djurgården.

Murarna som murar Heikkis ugnar är inte professionella murare, de kommer från olika länder och är till exempel social- arbetare, snickare, en egen företagare och en jordbrukare som arbetar med något de tror på.

Murarna som egentligen inte är riktiga murare har byggt flera ugnar, bland annat åtta stora värmeugnar i presidentpalatset i Finland.

- De är eldsjälar och ugnarna är Heikkis livsverk, säger Anna.

- Vi vet att det vi gör blir bra, men det gäller att också ha social kompetens, skapa en bra stämning och ha roligt, berättar en av murarna, Johannes Riesterer från Tyskland.

Den här veckan arbetar 15 människor med byggnationen och Anna räknar med att behöva anställa cirka sex personer till gårdsbageriet som ska vara öppet från sju på morgonen till sju på kvällen, längre under sommaren. Nästa steg i projektet blir en veranda med utsikt över Siljan.

Förutom bakugnen byggs också en värmeugn i ett slutet system och allt gör Anna i egen regi. Hon är med i det kvinnliga nätverket för kvinnliga företagare runt Siljan, men framför allt är hon bagerska, ny bagerska i Templet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons