Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nytt ålderdomshem behövs"

Annons

Socialstyrelsens larmrapporter om tillståndet hos landets äldre befolkning ger kraftiga varningssignaler, anser Håkan Castor.

Enligt socialstyrelsen svarar anhöriga till äldre för 70 procent av deras vårdbehov.

- Genom valet att bo kvar hemma så länge som möjligt har vi avlastat de särskilda boendena i kommunen och klarat att ge befintliga platser till dem med de största behoven av hjälp.

- Här är det viktigt att vara lyhörd så inte anhöriga belastas till den grad att även de blir sjuka, menar Håkan Castor som nu vill få en diskussion i kommunfullmäktige.

Och ett större samråd i Borlänge.

- Boendeformen servicehus som nu försvinner har genom åren förändrat karaktär. Genom kvarboendeprincipen har allt fler blivit alltför sjuka för att få adekvat hjälp på ett servicehus.

- De nya förutsättningarna måste nogsamt följas upp. Visar det sig att planerade insatser med bland annat nattpatrull inte räcker till, måste vi finna andra alternativa lösningar.

Håkan Castor menar att det finns lösningar så att en allt äldre befolkning med större behov kan få stöd. Bland annat menar han att man måste skissa på ett nytt ålderdomshem.

- En bra lösning vore att omvandla servicehuset Hagbacksgården till ålderdomshem.

Läget med närheten till Borlänge sjukhus och tillgång till läkare och apotek ser han som positiv. Han vill också erbjuda fler anhöriga avlastning om fler ska kunna bo kvar hemma.

Detta genom att skapa en utökad form av växelboende där maka/make avlastas en eller två veckor i månaden, genom att den andra parten då kommer in på ett särskilt boende. Han hoppas på ett större samråd om kommunens framtida äldrevård och handikappomsorg.

- Målet skall givetvis vara att Borlänge även i fortsättningen ses som ett föredöme inom vård och omsorg, menar Håkan Castor.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons