Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytändning för golfbaneprojektet

Annons

Det var i oktober 2004 som tidningen först kunde presentera de storartade planerna på ett golfparadis i Säfsenbygden.

Idégivare var dåvarande dalariksdagsmannen Per Erik Granström och tidigare samma år hade det bildats en fem personer stark interimstyrelse med Olavi Timonen i spetsen.

Målsättningen var och är att åstadkomma en 18-hålsbana på och vid det övergivna fabriksområdet som saknar formell ägare.

Att det på området finns gifter efter gamla miljösynder blev emellertid snabbt en hake.

-Om de tar över området följer också ansvaret för att det blir sanerat, sade miljöinspektör Kristina Hjerppe i NLT redan några veckor efter att golfbaneplanerna presenterats i tidningen.

-Vi tar inte över innan allt är klart, parerade interimstyrelseledamoten Gunnar Hellsing med skärpa.

Under 2005 uppvaktades landshövding Ingrid Dahlberg i ett försök att få draghjälp men svaret från henne lät emellertid vänta på sig.

Hur ligger golfbaneprojektet till i dag?

-Det ligger på den bogen att vi avvaktar vad som ska hända med fabriksområdet. Man har ju gjort en slutlig genomgång för att skapa ett underlag för att söka statlig hjälp till en sanering. Projektet är avhängigt miljön, säger Myhrman som trots allt inte vill tro att föroreningarna på området inte behöver vara av någon gigantisk omfattning.

-Jag har stora förhoppningar om att vi ska kunna dra igång förberedelserna under senare delen av nästa år. Vi ligger i startgroparna.

Den tilltänkta banans utgångsläge vill man fortfarande ha på fabriksområdet. Vidare har området norr om "fabrikera" befunnits väl lämpade för ändamålet.

-Det blir en mer intressant bana om vi går åt det hållet.

Christer Rosén, vd för Säfsen Resort, följer ärendet med stort intresse och ser fram mot att projektet ska fullbordas.

- Vi ser självklart en 18-hålsbana som ett värdefullt komplement till vår verksamhet under barmarksäsongen. Det är många som har golfbagen med sig när de är på semester och "pay and play" efterfrågas ofta bland våra gäster.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons