Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyröjt i Kast-tjärn

Annons

Några gräsänder provar redan de små kanaler som uppstått mellan strandkant och holmar. Snart hoppas Kasttjärn välkomna de mer långväga sommarboende som brukar trivas i det lilla vattendraget mitt i stan.

Här har bland annat skäggdopping, rörhöna, sothöns och skrattmåsar häckat tidigare år.

Med strandkanter täckta av tät vass och buskvegetation har Kasttjärn härbärgerat sina sommarfåglar-till glädje och irritation för förbiflanerande och omkringboende.

Medan den lilla tjärnens vattenyta blivit allt mindre, har krav på en röjning ställts. I december i fjol anslogs 60000 kronor ur budgeten till projektet, efter initiativ från oppositionen.

Redan förra sommaren grävdes massor av dy från botten upp och i år har arbetet alltså fortsatt. Nu ligger massorna av lera utplanat över grässlänterna och vassen ser nysnaggad och lite tveksamt generad ut.

Några buskar väntar på löv, medan strandkanterna i övrigt verkar ovant kala.

En novembermulen dag i slutet av mars är det bara gräsänderna som vågar doppa tårna i det nyss isfria vattnet, men våren väntar runt hörnet och snart lär det visa sig vad de skrattande, sjungande och flygande sommargästerna tycker om sitt nyröjda sommarparadis...

LENA RELTE

Mer läsning

Annons