Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nypremiär för orgel

Annons

- Det gamla var ett riktigt hembygge - och inte riktigt pålitligt, säger orgelbyggare Leif Lindegren.

För ett år sedan beslutade kyrkonämnden att byta ut kyrkorgelns alla elsystem. Beslutet togs sedan Svenska kyrkan upplyst alla församlingar i landet om dagens brandsäkerhetsföreskrifter. Församlingsförbundet hade då påtalat stora brister i elsäkerheten i de svenska kyrkorglarna.

Under sex veckor har Leif Lindegren, fjärde generationens orgelbyggare, från Göteborg gått i genom alla elinstallationer - och bytt ut dem till nya kablar, kontakter, transformatorer och styrsystem.

- Den risk för brand som fanns är nu eliminerad, säger Leif.

Rättviks kyrkorgel byggdes 1879 av orgelbyggarfirman PL. Åkerman från Stockholm. Firman, vars namn och verksamhet än i dag lever vidare, var redan då en konkurrent till Leifs anfader och Lindegrens orgelbyggeri i Göteborg. 1963 installerades det elsystem som nu ersatts av ett nytt.

Renoveringsuppgiften har varit grannlaga och kräver stor yrkesskicklighet.

- Som orgelbyggare måste man vara mångsidig. Jag är hantverksutbildad finsnickare, elbehörig elektriker och yrkesutbildad stämmare. Utöver det har man fått mycket genom att man vuxit upp med firman, säger han.

Eftersom påbudet om elsäkerhet är en riksangelägenhet för Svenska kyrkan har Leif bråda dagar. Han reser runt över hela landet för att åtgärda orglar i farozonen.

- Det är minst sagt fullt upp, speciellt för oss orgelbyggare med elbehörighet. Nu är i alla fall Rättviks orgel klar för nypremiär till söndag, säger Leif Lindegren.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons