Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nypremiär efter 40 år

Annons

Många har velat köpa den gamla projektorn från 1940-talet, men folkets hus-styrelsen har alltid sagt nej. Till och med när biografmuseet i Säter visade intresse för maskinen.

I stället har den stått och samlat damm sedan den där valborgsmässoaftonen 1965, när Åsa-Nisse i popform visades för sista gången.

- Biljetterna kostade två och femtio för vuxna och en och tjugofem för barn, konstaterar Hans Dahlfors när han bläddrar i kassaboken.

På lördag blir det något dyrare, men så har också biografen fått nya bekvämligheter.

- Vi har ju vattenklosett nu, förr var det torrdass som gällde.

Den här gången visas en annan film i kalkonklassen. 47:an Löken med Janne Carlsson i huvudrollen, från början av 1970-talet.

Det beror på att helgens maskinist, Mats Andersson, har visningsrätten till den. Han har också fått igång projektorn efter nästan 40 år.

- Det finns fler Löken-filmer, kanske vi kan ha en Löken-festival med löksoppa, säger Hans Dahlfors.

Annars tycker den andre maskinisten Göran Norström, att Hitchkock, Chaplin eller Tati, kan få en egen festival.

Filmsalen används numera till dans, innebandy och fester. De gamla biografbänkarna har gått till majbrasan för länge sedan.

- Men alla kommer att få sitta på lördag, åtminstone de första 100 besökarna, resten får ståplats, säger Göran Norström.

Före den gamla militärfarsen visas som brukligt, ett antal reklamfilmer. Naturligtvis gamla sådana, som Mats Andersson också har i sina gömmor.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons