Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyordning för vuxenplugg

Annons

Kvar av Komvux blir bara grundvux, svenska för invandrare, sfi, och särvux.

Dessa utbildningar ska skolstyrelsen liksom tidigare ansvara för med hjälp av pengar från kommunfullmäktige.

Gymnasieutbildningen för vuxna får fortfarande statliga pengar. Men det är mindre än tidigare eftersom Kunskapslyftets verksamhet reducerats.

Men de pengar som kommer in får Falu centrum för utbildning, FCU, ta hand om. Det är ett organ som ligger under kommunens näringslivskontor och därmed också under kommunstyrelsens ansvarsområde.

FCU ska arbeta med företagsmäkling vilket innebär att man ska inventera vilka utbildningsbehov som finns inom näringslivet och försöka ordna det som efterfrågas.

Vid sidan om finns ett vägledningscentrum, VLC, som kommunen har tillsammans med arbetsförmedlingen.

All studievägledning för vuxenstuderande ska ske genom VLC.

Det blir FCU som handlar upp de utbildningar som ska genomföras på fria marknaden. Men även kommunens gymnasieskolor får vara med och konkurrera.

Enligt förslaget så skulle de garanteras ett visst antal utbildningsplatser via direktbeställningar av FCU. Antalet platser skulle avgöras genom ett basavtal med kommunstyrelsen. Men det förslaget föll inte kommunstyrelsen på läppen. Den vill inte peta i detaljer utan den beslutade att all utbildning ska upphandlas i konkurrens.

Ytterligare en byggsten i den nya organisationen för vuxenlärande ska läggas. Det är något som kallas Lärcentrum. Det ska ordnas fram lokaler och utrustning för utbildningar.

Tanken är att det ska underlätta för småföretag att etablera sig i branschen. Det kan exempelvis vara några lärare som slår sig samman om att genomföra en utbildning men som inte själva har pengar för att ordna lokaler och datorer.

Slutligen kommer det ombyggda stadsbiblioteket att kopplas till utbildningsverksamheten. Dit ska vuxenstuderande kunna gå och hitta information och ha tillgång till studieplatser och datorer.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons