Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nynazist åtalad för invandrar- överfall

Annons

Kanske var det ödets ironi att rättegången mot denne nationellt sinnade man påbörjades i går, på Sveriges nationaldag. Han intog sin plats i salen med ett snett leende, rakad skalle och ett halsband med ett rundat hakkors.

Rättegången kommer att pågå under fyra dagar och omfattar 14 åtalspunkter. Under gårdagen behandlades tre fall av misshandel.

20-åringens attityd mot invandrare stod klart redan från början. Det var anledningen till misshandlarna den 21 juli förra året.

- Det handlar om vilken ras han tillhör, sa 20-åringen och tillade:

- Nu blir jag väl fälld för hets mot folkgrupp när jag predikar mina åsikter.

Även om det var den kille som "inte var vit" som angreps först så var det dennes kamrat som gjorde honom arg. Han hade gått i samma klass som honom tidigare och blev upprörd över att han hade en kamrat som var invandrare.

- Jag skulle prata med honom om hans sällskap. Sedan slog det slint och jag tog till våld.

20-åringens gamla klasskompis gick emellan och fick då ett slag med en kätting i huvudet. 20-åringen sa "jag trodde du var på min sida". De jagades sedan iväg av 20-åringen och hans kamrater.

Det andra fallet som behandlades i går är en misshandel som 20-åringen häktades för den 4 maj i Gävle i år. Han vräkte då omkull en annan man och sparkade på denne när han låg.

20-åringen säger att målsäganden hängt efter dem ett långt tag, muckat gräl och kallat honom för "nassesvin". När det verkade bli slagsmål mellan kompisen och målsäganden grep han in.

- Jag fick nog av honom och tog tag i honom och sparkade honom i magen.

Under de resterande rättegångsdagarna behandlas bland annat ytterligare fall av misshandel och hets mot folkgrupp.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons