Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyinflyttade i länet vill bo vid Siljan

Annons

Han är projektledare för Leva vid Siljan. Ett projekt som pågått sedan den första november 2003. Det avslutas den sista oktober i år.

- Vi har marknadsfört regionen på mässor, skolor och universitet och även uppvaktat turister på besök i området, berättar Peter Isaksson.

Ett arbete som nu gett utdelning.

Uppgifterna från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar på ett positivt flyttnetto för Region Siljan på 73 personer för årets tre första månader.

- Flyttnettot består av inflyttande som kommer utifrån länet. Vilket innebär att det inte är personer inom länet som flyttar runt, förklarar Peter Isaksson.

Han påpekar att Region Siljan med kommunerna Mora, Älvdalen, Orsa, Rättvik och Leksand står för hela 90 procent av länets hela positiva flyttnetto, vilket motsvarar 73 av 81 möjliga.

- Siffran kan jämföras med år 2003 då Region Siljan stod för lite drygt häften av länets positiva flygnetto.

Enligt Peter Isaksson har det nya projektet "Flytta till Dalarna", där bland annat landshövdingen Ingrid Dahlberg med flera prominenta personer i länet ringt upp dalabor i förskingringen och hört sig för om en flytt "hem" till Dalom, inte gett resultat ännu.

Det projektet är så färskt att det dröjer en tid innan det går att avläsa i någon statistik.

Enligt SCB:s uppgifter är det totala inflyttningsnettot till Region Siljan för årets första kvartal 583 personer samtidigt som 510 har flyttat ut.

- Tyvärr gör ett negativt födelseöverskott, flera personer avlider än vad som föds, på minus 133. Därmed är den totala befolkningsminskningen i regionen 40 personer.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons