Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyheter på årets marknad

Annons

Årets upplaga av marknaden genomförs en vecka senare än vanligt och krockar för första gången med Borlängemarknad.

- Filipstadsmarknad, Sveriges största, har alltid första helgen i september. Därmed har alla andra marknader förskjutits, säger Lennart Andersson från IFK Grängesberg som arrangerar marknaden.

En del knallar har därför valt att åka till Borlänge i stället för att stå i Grängesberg. Därmed finns det fortfarande en del platser lediga.

- De som valde Borlänge var mest klädförsäljare.

För att inte få alltför många tomma platser tog Lennart Andersson kontakt med arrangören för Årjängs marknad, som även den sker denna helgen.

- Tack vare dem får vi hit knallar vi aldrig haft förut och med ett helt nytt sortiment till våra kunder, säger en mycket nöjd Lennart Andersson.

Bland annat kommer en motorsågsskulptör att finnas på plats och sälja sina verk men också visa hur det går till att framställa dem. Även norska knallar är att vänta till årets marknad.

- Det kommer att bli en rolig marknad för våra besökare, siar Lennart Andersson.

Lindesbergs marknad är på fredagen och en förhoppning är att knallar därifrån vill komma och sälja i Grängesberg under helgen.

- Men vi tar inte hit vad som helst, det ska vara sådant som vi inte redan har inbokat. Blom- och klädförsäljare har vi redan.

Kontakten med andra marknadsarrangörer har varit mycket positivt och tanken är att fortsätta med det även till kommande marknader.

Marknadsområdet i Grängesberg rymmer 450 marknadsplatser och den volymen är det tänkt ska hållas även om årets upplaga får en liten ansiktslyftning.

- Loppmarknaden har i år flyttat in på marknadsområdet och det är något vi tror kommer att bli ett dragplåster.

De äldre marknadsbesökarna uppskattar kaffetältet men i fjol var dess placering inte rätt.

- Nu har vi flyttat det längre bort från det högljudda området och hoppas det ska bli bättre.

Fredagen räknas som "förmarknad" och bara 25-30 procent av knallarna öppnar till försäljning.

- Förra året var första gången som karusellpriserna var halverade denna dag. Något som lockade barnfamiljer att besöka marknaden och det gynnade de försäljare som fanns på plats.

Bäst för marknaden är lite kyligt väder men absolut inte regn.

- Är det för varmt väljer människor att åka till sommarstugan och göra färdigt för vintern. Så hellre lite kyligare än för varmt.

Nästa år blir 50-årsjubileum och tanken är att det ska bli något extra.

- Vi ska ha ett möte direkt efter att marknaden är avslutad och börja planera nästa års marknad, säger Lennart Andersson.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons