Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyhammarsbutiken går bäst

Annons

Det säger Anders Gruvfors, chef för de 106 Coop Nära-butikerna från Smygehamn i Skåne till Lillhärdal i Härjedalen.

-Butiken i Nyhammar sålde i fjol för 8,9 miljoner kronor och det var en ökning med nio procent, vilket är otroligt bra.

Gruvfors konstaterar att de som bor i Nyhammarstrakten förefaller att värna om sin butik och att detta blivit än mer utmärkande efter att det 2005 antyddes att butikens framtid var hotad. Följden blev inte bara att omsättningen ökade utan även att resultatet vände från negativt till positivt. 2005 gick butiken back med cirka 100 000 kronor och i fjol blev vinsten ungefär 70 000.

-Han som driver butiken (Per-Olov Sonefors) sköter den verkligen bra. Han säljer också grejer som man normalt inte hittar i en så liten butik, till exempel tv-apparater. Och så har han ju sålt hur många digitalboxar som helst.

Grannbutiken i Sunnansjö ökade också sin omsättning i fjol, från 10,8 miljoner till 11,1 miljoner kronor. Butiken drivs av Thomas Lank genom franchising, samarbetsavtal, med Coop. Detta innebär bland annat att Coop får del av eventuell vinst och i Sunnansjös fall blev Coops del cirka 300000 kronor, vilket var ungefär lika mycket som 2005.

-Man får intrycket att Sunnansjöbutikens kunder är köptrogna. I Sunnansjö är de duktiga på Krav-produkter och så har de stegvis förbättrat skötselnivån, säger en nöjd Anders Gruvfors.

I Fredriksberg är det Kerstin Magnil som har ett samarbetsavtal med Coop. Omsättningen i fjol stannade på 17 miljoner kronor och det var i princip samma siffror som 2005. Butiken går med rejäl vinst och för 2006 är Coops del av vinsten cirka 800000 kronor, enligt Gruvfors.

-Butiken i Fredriksberg redovisar väldigt bra resultat, understryker han. Frågan är om butiken i år klarar att matcha siffrorna. Det nya året har inte börjat riktigt lika bra som Coop-ledningen hoppats.

-För Fredriksbergs del vill vi helst att ett nytt år börjar med mycket snö med tanke på Säfsenanläggningen men så var det ju inte i januari. Butiken är ganska beroende av skidanläggningen.

Även sett till landet i stort var 2006 ett bra år för Coop Nära.

-Resultatet förbättrades med 21 miljoner och det betyder att vi nästan nådde ett nollresultat. Omsättningen uppgick till cirka 1,8 miljarder, en ökning med 1-1,5 procent. I år ska vi ta ett nytt rejält kliv framåt och siktar på en förbättring av resultatet med tio miljoner.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons