Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyhammars- vatten till Sunnansjö nästa sommar

Annons

Sommaren 2000 upptäcktes bekämpningsmedel i dricksvattnet i Sunnansjö. Kemikalierna visade sig härröra från ogräsbesprutning i området vid vattentäkten.

Förekomsten av gifter i dricksvattnet orsakade naturligtvis stort rabalder för två år sedan. Kommunen satte in kolfilter och efter vissa problem kunde det fastslås att gifthalterna sjunkit till en obetydlig nivå.

Men lösningen med kolfilter ansågs av olika skäl ändå inte tillfredsställande. Därför vill kommunen investera i nya ledningar.

- Under nästa sommar hoppas vi kunna lägga ned en vattenledning på Bysjöns botten mellan Grangärde och Sunnansjö, berättar kommunens va-chef, Tommy Brolin.

Det "nya" Sunnansjövattnet hämtas från täkten i Nyhammar vid Bartjärn. Provpumpningar har visat att vattnet i denna täkt gott och väl räcker för att fylla hela behovet i trakterna av Nyhammar, Grangärde och Sunnansjö.

- Vi mätte förbrukningen under ett år, mellan januari 1999 och januari 2000. Miniförbrukningen per dygn är 500 kubikmeter vatten, maxförbrukningen 1 250 kubik (1 250 000 liter), upplyser Brolin.

Ledningen mellan Sunnansjö och Grangärde blir cirka fyra kilometer lång. Kostnaden för arbetet och materialet beräknas till ungefär fyra miljoner kronor.

- För att kunna genomföra projektet måste vi ha miljödomstolens tillstånd. Vi skickade in ansökan i somras och jag fick då beskedet att handläggningstiden är sex-åtta månader. Om vi får ett beslut inom den tiden så kan arbetet göras nästa sommar. Jobbet kommer nog att pågå under minst ett par månader, gissar Tommy Brolin.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons