Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nygammalt från Marnäs

Annons

Marnäs-Posten har kommit med sin 37:e utgåva.

Även denna gång är det Bengt Grundmark som sett till att Ludvikabor och andra har fått en god, och lättsmält, portion hembygdshistoria.

Huvudnumret det här gången är Bergsmansgården, som kan sägas vara något av grundbulten för hela Hembygdsgården även om den på senare år hamnat en smula på sidan, inte bara geografiskt sett, i förhållande till Långa ladan och Gästgivargården som ju mera har kommit i fokus genom hembygdsföreningens mera publika inslag.

Bengt Grundmark, som svarar för större delen av utgåvans texter, lyckas än en gång presentera historiskt intressanta fakta med ett lätt och småklurigt språk som gör även de faktaspäckade avsnitten till underhållande läsning.

(Exempel: " I år har redaktörn valt att rikta in sig (förlåt: "fokusera" heter det numera") på själva Bergsmansgården).

Bergsmansgården har en fantastisk historia och denna är ovanligt väl dokumenterad eftersom den ägts av kända, välbärgade bergsmän i 14 generationer, folk som insett vikten av att få sig själva och sina verk välkända. Detta kommer nu den hembygdsintresserade till del.

Anders Winroth, ung docent i medeltidshistoria vid Yale University i USA och med sina rötter i Ludvika, medverkar också i 2003 års utgåva av Marnäs-Posten. Redan som gymnasist på Högbergsskolan skrev han en presentation av Gammelgården och det är den texten som nu tas fram igen, lika relevant.

Karl-Erik Forsslunds betydelse för anläggningen och Ludvika Hembygdsförening, med Bergsmansgården, lyfts också fram i artikelform, författad av Bengt Grundmark som tagit sig an ämnet lagom respektfullt och med sitt vanliga rävgryt bakom vardera örat.

Det är bara något av det som ryms i årets upplaga av Marnäs-Posten, en årgång att tacksamt lägga till de tidigare 36 med känslan av att ha tillförts ännu en spännande hembygdshistoria.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons