Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nygammalt från finnmarken

Annons

Redaktionen arbetar oförtrutet på med stor energi och en trogen hejarklack i en stor och pålitlig läsekrets, ständigt nyfiken på den gamla finnkulturen och spåren av denna.

Det är ingen tillfällighet att det ofta refereras till FFoN bland folk som mer eller mindre seriöst forskar runt ämnet. Herrar Herou och Holmdahl har genom åren införskaffat sig en betydande trovärdighet när det gäller den finska invandringen och kulturyttringarna.

Den förstnämndes torp- och gårdsinventering bjuder på många intressanta detaljer, inte bara för släktforskare - en stor grupp i läsekretsen. Av naturliga skäl uppehåller sig Herou gärna i sin ungdoms hemtrakter runt Hällefors - Finnmarken är stor - och Holmdahl fortsätter sin inventering av finska ortsnamn och har nu så sakta kommit i gång med Ljusnarsberg.

Nils Holmdahl har nu nått fram till 31:a avsnittet i sin serie om finska släktnamn, ett stort område där det finns många frågetecken att räta ut, eftersom det inte är helt ovanligt att en och annan överambitiös amatörforskare klistrar på finska namn efter de svenska, möjligen för att förstärka illusionen av genuin finnättling.

Olof Mattsson i Sunnansjö - Ludvig Erikssons dotterson - har plockat fram en intressant artikel, skriven av sin morfar, som behandlar originalen Erik Eriksson Rönn i Mylimakberget, ett original även med de mått som gällde för ett sekel sedan.

En "gammal bekant" är Pasktorpet vid Nittberget, som Dan Andersson och Karl Hälsing ömmade för, och ville bevara till eftervärlden. Skalden skrev till Karl Erik Forsslund och bad denne ta sig an ärendet. Dessvärre stannade det vid en god idé och torpet revs på 1920-talet.

Bland övriga medarbetare i årets första nummer måste man också nämna Signe Thunberg som på ett rörande sätt beskriver en sommarvandring till farfar i Kestina och lika lätt anslag i sin berättelse om ett kafferep i Finnmarken har den trogna medarbetare Aina Resare, minnesgod in i minsta detalj och med en ovanligt tydlig berättarglädje.

Finnmarken Förr och Nu är alltid en ljusglimt när den anländer från tryckeriet. Nr 1 2003 utgör ingen undantag.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons