Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nygammal kritik mot demensboende

Annons

Personalbrist och oroliga demenssjuka som blir inlåsta i sina lägenhet nattetid utan att få hjälp.

Länsstyrelsen i Stockholm kritiserar återigen demensboendet Ekehöjden i södra Stockholm.

Demensboendet i Skärholmen drivs av vård- och omsorgsjätten Attendo Care. Redan våren 2005 påpekades bristerna. Men vid ett tillsynsbesök i april i år fann länsstyrelsen att bristerna fanns kvar.

Ekehöjden har 67 demenssjuka på nio avdelningar och två våningsplan. Nattetid är personalen totalt tre personer, som ska vårda och ha tillsyn över ofta oroliga och förvirrade demenssjuka. Länsstyrelsen kritiserar bristande kontakt, överblick samt trygg- och rättssäkerheten nattetid. Inte heller har de boendes individuella behov nattetid utretts.

Länsstyrelsen "ser allvarligt" på att personalen, när den lämnar avdelningen, ibland låser in de äldre i lägenheterna så de inte ska vandra in till varandra. Oroliga äldre har också fått följa med personal när den arbetar på andra avdelningar.

Det har hänt att boende blivit liggande efter att ha ramlat utan att personalen upptäckt det. De äldre kan själva inte larma och ingen personal har funnits på avdelningen som kunnat höra deras rop på hjälp, påpekar länsstyrelsen.

TT

Mer läsning

Annons