Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyföretagandet ökar mest i Säter och Ludvika

Annons

Halvårsvisa kommun- och länssiffror i Nyföretagarbarometern visar att nyföretagandet fortsätter att öka jämfört med 2009.

I Dalarnas län är ökningen 21,6 procent, 767 nyregistrerade företag att jämföra med 631 motsvarande period 2009. Säter är den kommun som har lyckats allra bäst med en ökning av antalet nyregistrerade företag på hela 100 procent, följd av Ludvika med en ökning på 52,9 procent. I Borlänge har det ökat med 42 procent och i Avesta och Vansbro med 33,3 procent.

Desto dystrare ser det ut för Smedjebackens kommun som med - 18,2 procent har haft sämst utveckling av länets kommuner. Malung är också på minussidan med - 16,7 procent och Rättvik följer med - 10,7. Även Gagnef är på minussidan.

Totalt i landet har nyföretagandet ökat med 17, 6 procent under första halvåret 2010 jämför med samma period 2009. Under januari-juni registrerades 32 687 företag hos Bolagsverket, jämfört med 27 786 under januari-juni 2009.

Under hela 2010 har det varit tydligt att intresset för att starta företag är större än på länge. De ökande siffrorna i Nyföretagarbarometern bekräftas av att NyföretagarCentrum aldrig förut har haft så många personer som kommit för att testa sina affärsidéer och ta del av den kostnadsfria rådgivningen.

- Sverige behöver fler nya företag, därför är det glädjande att se denna trend. Fortsätter utvecklingen på detta sätt kan vi vid årets slut vara uppe på de nivåer av nyföretagande vi hade när vi började mäta i början av 90-talet, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum Sverige.

Mer läsning

Annons